Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ВОТЪТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ В ТЕРВЕЛ – ЧИСЛА И СРАВНЕНИЯ

  Разглеждаме данните от първия тур на президентските избори в сравнение с първия тур на президентските избори през октомври 2011 и при съпоставяне с последните парламентарни избори през октомври 2014 г. Интересно е да се сравнят данните от два различни по характера си национални избора – подчертано мажоритарния избор за президент и вицепрезидент и пропорционалния (с малки изключения на преференциите) вот за парламент.


  И така, на първия тур на президентските избори през 2011 г. в Община Тервел са гласували 9837 души, а през отминалия неделен изборен ден – 7785 души.По-малкият брой гласували се дължи в малка степен на свиването на избирателния списък.По-съществената причина е , че през 2011-та президентските избори са проведени в един ден с местните избори, а последните се радват на по-голяма избирателна активност и по-голям интерес от страна на хората.В Община Тервел тази тенденция е устойчива и се констатира за всички местни избори от 1990 г. до наши дни.На парламентарните избори през октомври 2014 г. в общината са гласували 8 741 души.И докато динамиката в броя на гласувалите е логично следствие от различните видове избори, които гражданите правят, броят на почитателите на отделните кандидати и партии варира в много големи граници.На първия тур на президентските избори в Община Тервел през 2011 г. двойката на БСП Ивайло Калфин/ Стефан Данаилов е получила 3799 гласа, а сега за Генерал Радев и Илияна Йотова са гласували 1542 души.Кандидатската двойка на ГЕРБ (настоящият президент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова) са получили подкрепа от 1967 души. На тези избори Цецка Цачева и вицеадм.Пламен Манушев получиха 1119 гласа.Меглена Кунева, сега част от Реформаторския блок, като кандидат за президент преди пет години, е получила одобрение от 1099 граждани на Община Тервел.Реформаторският блок и неговия кандидат за президент Трайчо Трайков в неделя получиха 122 гласа.Приликата между двата поредни президентски вота в Община Тервел е една – силно ерозирала подкрепа към всички кандидати, подкрепени от традиционни партии – БСП, ГЕРБ, РБ.


  ДПС, които през 2011-та година не са заявили подкрепа за определен кандидат, сега подкрепиха издигнатия от инициативен комитет Пламен Орешарски. В Община Тервел той получи 2034 гласа като кандидат за президент.ДПС е първа политическа сила на тези президентски избори в Община Тервел.


  При по-близките като време парламентарни избори през октомври 2014-та година резултатите са както следва:В урните са намерени 8741 валидни бюлетини.1145 души са гласували за депутатската листа на БСП. 1186 са подкрепили ГЕРБ , а 4 681 души са избрали партийната листа на ДПС. 411 гласоподаватели са предпочели Реформаторския блок, 168 са били почитателите на АБВ, а патриотичните партии са събрали общо 513 гласа.Очертават се следните особености на сегашния президентски вот спрямо последните парламентарни избори: ПП ГЕРБ са запазили партийната подкрепа от 2014-та и са я пренесли върху кандидат президентската двойка от тази година. Кандидатът ,подкрепен от БСП - Румен Радев е получил одобрение извън партийните среди и е увеличил резултата на партията БСП от парламентарните избори през 2014 г. с 34 %. Резултатът на подкрепения от ДПС кандидат за президент Пламен Орешарски е двойно по-нисък от вота , получен за партията ДПС преди две години.Кандидатът на АБВ за президент сега има само 98 гласа в общината, а партията АБВ през есента на 2014 г. е имала 168 почитатели.Реформаторският блок също е свил подкрепата си – от 411 на парламентарните избори през 2014-та , до 122 души на тези избори.Патриотичните формации са увеличили подкрепата си – от 513 души преди две години, до 707 –те души днес предпочели за президент Красимир Каракачанов.


  На тези избори кандидат президентската двойка, чието лице е Веселин Марешки е трета по брой гласоподаватели в Община Тервел.Прави впечатление, че 60,23 % от жителите на с.Сърнец са гласували за В.Марешки. В Каблешково подкрепата за Марешки е 38,79 %, в с.Безмер пък този процент е 26,61 %. В останалите населени места подкрепата за В.Марешки е по-малка.


  Като обобщение:Първа по резултат в общината е двойката на кандидата Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС, а втора – тази на Ген.Румен Радев. Трета е кандидат президентската двойка, представяна от В.Марешки, а четвърта – тази на ПП ГЕРБ – Цецка Цачева и вицеадм.Пламен Манушев.


  За кандидат президента Татяна Дончева са гласували 48 души в общината, а завсички останали кандидати, в т.ч. и с „Не подкрепям никого“ са гласували 423 души, т.е по-малко от половин процент от отишлите до урните в Община Тервел.


  Избирателната активност за националния референдум в Община Тервел е по-ниска, в сравнение с тази за президентския вот. Резултатите от допитването са сходни с обявените за страната.В референдума са взели участие 29,25 % от избирателите в Общината, а в изборите за президент и вицепрезидент – 37,52 % от избирателите. И двете активности са по-ниски от тези на местни избори, които обикновено гравитират около и малко над 50 %.Публикувано на 08 Nov 2016