ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:ДОБРУДЖАНСКИ СЪБОР „ТЕРВЕЛ -2016“ – ДОБРЕ ПОЗНАТ И ВСЕКИ ПЪТ РАЗЛИЧЕН

  На 22 септември 2016 г. в град Тервел се проведе традиционния Добруджански събор „Тервел`2016“. Тази година той бе посветен на 108 години от обявяване независимостта на България, 100 години от боевете в Добруджа по време на Първата световна война, 76 години от подписването на Крайовската спогодба.

Ансамбълът бе чудесното начало на празника

  На двете естради в центъра на града се представиха повече от 80 състава от областите Добрич, Силистра, Варна, Шумен. Видяхме над 40 индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти (свирачи на дудук, гайда, акордеон). Бурни и заслужени аплодисменти заслужи младият акордеонист, наследник на традиционния добруджански стил на Стефан Георгиев – Петър Свиленов. Впечатляващи бяха изпълненията на детските състави от Коларци и Царевец, групата от съюза на слепите в Добрич, танцьорите от клуб „Брацигово“ – Добрич, както и тези от танцова група „Добруджа“ – Силистра. За първи път пред тервелчани се представи и Клуб за български народни танци „Добруджанци“ от Тервел с ръководител Нели Денева.

  През последните години съборът се утвърди като традиционен форум на добруджанското фолклорно наследство. Целта му от една страна е съхраняването, популяризирането и развитието на добруджанските музика, песни и танци, а от друга – провокирането на интереса и любовта на хората от различни възрасти към българското народно творчество, приемственост между поколенията.

ИЗЛОЖЕНИЕ „ПРОИЗВЕДЕНО В ТЕРВЕЛ“ – ДОБРА ОСНОВА ЗА БЪДЕЩИ НАЧИНАНИЯ В МАРКЕТИНГ НА МАЛКИЯ БИЗНЕС В ОБЩИНАТАВ очакване на първите гости на изложението

  За първи път на тазгодишното издание на събора бе организирано изложение „Произведено в Тервел”, на което местни производители и занаятчии представиха продукцията си пред жителите и гостите на града. Участваха производителите на подправки от собствени зеленчукови градини, – фирма „АиК 2000” ( търговска марка на подправките – „АДИ“, производители на плодови сокове от собствени овощни градини :„Джамбо-Л” ЕООД - със студенопресован и пастьоризиран ябълков сок и „Екофрут” с. Зърнево със сокове от праскови и сини сливи, ЗП „Тодор Куртев” с лешници и лешников тахан, „МИТ – Йоргов” Тервел с вино от собствени лозови масиви , с лимец и спелта, мандрата в с. Жегларци – с любимите на тервелчани сирене и кашкавал, Светлин Марчев - ЕТ „Марти” – с тестени изделия от собствена пекарна. Всички вкусотии бяха придружени с рекламни материали и флайери с рецепти и данни за продуктите. Интерес предизвикаха и изделията на приложните изкуства – майсторът на гравирани ножове Веселин Луков, както и производителки на сувенири. Мини-изложението предизвика сериозен интерес не само сред гостите, но и сред самите тервелчани. Въпреки че бизнесът на фирмите, които се представиха, не е чужд за съгражданите ни, с изненада бяха посрещнати и с любопитство опитани саламуреното сирене в нетрадиционна цилиндрична опаковка, както и продуктите от овче и козе мляко на “Филипополис“ (мандра с.Жегларци). Лимецът и спелтата, произведени от младия земеделец Иван Иванов, традиционно познат с винопроизводството си, също провокираха любопитството на хората. Все по-голямо внимание се обръща на здравословното хранене, поради което листовките с данни за двете пълнозърнести житни култури и рецепти за печива от тях бързо-бързо свършиха, така както и семената от щанда.

  Ето предложението за вкусен Римски хляб, който се приготвя с брашно от спелта. Спелтата, позната още като динкел, е вид древна пшеница. Здравословна и полезна, тъй като не понася торене, тежки метали и е чист натурален продукт. Съдържа два пъти повече витамин А от обикновената пшеница и е с много по-висок процент на протеини, влакнини и минерали. Подходяща е за всички, които спортуват или избягват обикновените бели хлебчета. Продукти: 600 г брашно от спелта; 1 с. л. мед; 1 с. л. зехтин; 300 мл топла вода; 2 ч.л. суха мая; семена за поръсване - сусам, мак, овесени ядки. Ако имате машина за хляб, ползвайте нея, тъй като е по-лесно. Но и да нямате, месете на ръка, не е проблем. Сложете топлата вода, разтворете меда в нея. Сложете зехтина, брашното, маята и разбърквайте. Оформете тестото и завийте на топло за около 1 час може и час и половина, за да втаса хубаво. Ако извадите тестото и то лепне, добавете още брашно, докато стане меко и гладко. В купа сложете семената - ленено, маково, малко овесени ядки и потопете тестото в тях. Доста по-лесно е така, отколкото да ги ръсите отгоре. Поставете го в тава, покрийте го с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 20 минути. Изпечете хляба в предварително загрята фурна на 180 С за около 40-45 минути. Охладете и нарежете на филийки. Да ви е сладко! Освен с идеи за пълнозърнест хляб, младият земеделец Иван Йоргов почерпи и с произведено от неговите лозови масиви вино Шардоне от реколта 2015 г.

  Краваят, соленките и кифличките, произведени от ЕТ „МАРТИ- Светлин Марков“ също се оказаха сред търсените произведения на изложението. Те чудесно се съчетаваха с подправките, които семейство Денка и Валентин Адамови (подправките „АДИ“) предложи на гостите си. Червен пипер, чубрица,риган,девесил, джоджен, шарена сол и др. познати подправки станаха притегателен център за множеството дами-гости на събора от села и градове. Ароматните пакетчета от подправки собствено производство бяха подарък за минувачите, а други артикули (напр. овесени ядки, черен пипер, набухватели и аромати за сладкарството и др.) присъстваха като онагледяване на широката гама от продукти, които фирмата пакетира в цеха си в Тервел.

  Голямо любопитство проявиха тервелчани и гостите им към лешниковия тахан, представен като нов продукт от производителя на биолешници ЗП „Тодор Куртев”. Лешниковата градина е позната на всички от района, но този продукт бе посрещнат с изненада и много въпроси. Оказва се, че таханът е с приятен плътен аромат и вкус, извикващ асоциация на течен шоколад. Лешниците, сами по себе си са извънредно богати на витамин Е, C както и фолиева киселина. Те имат ниско съдържание на въглехидрати. С относително ниско ниво и на мазнини, които лесно се усвояват от организма и са по-трайни, лешниците са богати на магнезий, мед, йод и калий и са добър източник на фибри, а таханът е с широко кулинарно приложение както за приготвянето на сосове и дресинги към салати, така и за направата на разнообразни сладки печива и за заливки на плодови десерти.

  Натуралните сокове са любима напитка и за малки, и за големи. Ето защо почти цялото количество сокове от студенопресования ябълков сок на „Джъмбо-Л“ ЕООД гр. Тервел , както и от сини сливи и праскови на „Екофрут“ с. Зърнево бяха изконсумирани от гостите . Факт е, че някои от тях се наредиха и втори път, за да допълнят насладата си от вкусните напитки.

  На изложението на производителите свое място намериха и занаятчията Веско Луков с неговите уникални ловджийски ножове, както и майсторките на сувенирни изделия Гергана Тончева и Добринка Цонева. Община Тервел също участва със сувенири, изработени по нейна поръчка специално за празници на града и общината.

  Преобладаващата част от участниците са малки стопанства и фирми, подпомагани от МИГ Тервел-Крушари.Чрез изложението „Произведено в Тервел“ организаторът – Община Тервел „тества“ нагласата на местния бизнес за съвместни изяви в сферата на маркетинга.Резултатите са обнадеждаващи.За да осигури устойчивост на изложението, общинското ръководство ще потърси възможност за финансиране на проект за създадване на постоянен базар за местните производители.Това е начин за промотиране на местния бизнес с подкрепата на местната власт – начинание, споделено в пълна степен от настоящия кметски екип.

  Община Тервел изказва своята благодарност на всички производители и занаятчии, които участваха в изложението, както и на чаровниците от Община Тервел, от Клуб за автентичен фолкор с ръководител Г-жа Росица Стратиева и на екипите на „АиК“ ЕООД и мандра Жегларци , които с желание и усмивка отговориха на всеки въпрос на гостите и бяха лицето на изложението.

Публикувано на 28 Sep 2016