ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН В ТЕРВЕЛ


За първи път пред училищния праг

Първият учебен ден е много специален празник за всеки, защото е символ на стремежа ни към знание. И тази есен училищните врати на училищата бяха украсени празнично, за да посрещнат малките и големите ученици, учителите и всички, които изпращат с благопожелание за добро начало своите деца и внуци. Най-вълнуващ е празникът за 129 първокласници в цялата община, които с вълнения и притеснения прекрачиха прага на новото училище. Те бяха посрещнати от своите първи класни ръководители в обновени и специално украсени класни стаи.

 В основните и средното общински училища през учебната 2016/2017 г. ще се обучават 1186 ученици. В СУ „Йордан Йовков“ те са 631, в Основните училища съответно в Орляк- 112, Зърнево- 86, Нова Камена- 115, Коларци- 95, Безмер- 116. Началното училище в Каблешково ще обучава 31 ученика от 1 до 4 клас, сформирана е и предучилищна група от 10 деца. В ПГТО „Дочо Михайлов“ учениците са 220, разпределени в 10 паралелки в специалностите Автоматизация на непрекъснати производства, Монтьор на селскостопанска техника, Оператор в производството на облекло.

 Учебната година стартира и в детските градини в общината. Общият брой на малчуганите е 514, от тях в предучилищна възраст – 249, съответно 132 на 5 години и 117 на 6 години.

 Всички училища и детски градини разполагат с учители и помощен персонал.Осигурено е покритие от медицински специалисти за медицинските кабинети в училища и детски градини.Отдел „Просвета“ на общината е комплектован със специалист по санитарен контрол, чиято основна задача е да разработва и въвежда сезонни менюта за детските градини и училищните столове.Тази практика Община Тервел въведе още през 2010-та година, когато детското хранене бе поставено на нормативно нова основа.От тогава ежегодно се увеличава броят на училищните столове в общината, в които се приготвя топла храна в същото населено място за учениците.Тази година за първи път столова храна ще получават за обяд в училището в с.Зърнево.Само едно училище в общината все още не осигурява столово хранене.Това е училището в с.Безмер.Общината вече има технически проект за изграждане на център за социални услуги в селото.Там ще се приготвя топъл обяд и за децата в училището.Изграждането на центъра ще се финансира от новоодобрената стратегия на МИГ.Също на свой проект в МИГ общината ще разчита, за да осигури интерактивно оборудване за работа на детските градини.

Публикувано на 16 Sep 2016