ПРАЗНИЧНА СЕПТЕМВРИЙСКА ПРОГРАМА – ДОБРУДЖАНСКИ СЪБОР „ТЕРВЕЛ” И КОНКУРС „КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА”

 Добруджанският събор в Тервел отново събира изпълнители от цяла Североизточна България на 22 септември. Традиционно, в него се включват певци, музиканти и танцьори от областите Добрич, Силистра и Варна. Тази година интерес са проявили и самодейци от областите Шумен и Русе. Очакваме на двете сцени в центъра на Тервел да се изявят повече от 680 участници от 80 певчески групи, 9 танцови състава, 42 индивидуални изпълнители – певци и музиканти. Най- малката участничка ще е само на 3 години – Виктория Петрова от с. Зафирово, която ще се представи с песни, които е научила от своята баба.

 Нов акцент в съпътстващата програма на Събора е изложението на производители от община Тервел – „ПРОИЗВЕДЕНО В ТЕРВЕЛ”, които ще ни представят своята продукция от млечни продукти, натурални сокове, подправки, вино, ядки, пчелен мед и др., с които ще почерпим гостите на фестивала. Ще видим и изделия на приложното изкуство от тервелски майсторки.

 В Осмото издание на конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева“ също се очаква сериозна надпревара. Към 15 септември заявка за участие са подали 7 ученици и 18 възрастни индивидуални изпълнители, както и 27 групи, едно трио и един дует. В галаконцерта на лауреатите със свои изпълнения ще се включат и патрона на конкурса Калинка Вълчева, както и гостуващата народна певица Калинка Згурова. Любителите на фолклорното предаване „От българско по- българско“ ще имат възможност да се запознаят с неговата водеща Галя Асенова.

Публикувано на 16 Sep 2016