„НАСЛЕДСТВОТО“ НА ТЕРВЕЛМладост, спомени, чувства, доброта – това са първите думи, които изникват в съзнанието след спектакъла „Наследството“ на Танцова формация „Каприз“ и Вокална студия Тервел. Той предава духовния смисъл на думата „наследство“ и внушава, че нещата, на които учим поколенията след себе си имат много по-голяма стойност от материалното, което им оставяме. Представен от малки и големи, спектакълът обрисува емоционалното проумяване на истински ценните неща в живота, на онези неща, които остават след всеки от нас и които са по-важни от всичко веществено.
60 години извънкласна дейност и 20 години ОДК „Малкият принц“ бяха поводът за провеждането на спектакъла пред препълнената читалищна зала. На празненството присъстваха бивши директори и колеги, работещи в Районния пионерски дом, Центъра за работа с деца и Общински детски комплекс, както и още много приятели, с които ОДК работи през учебната година и по време на програмата „Наше лято“. ОДК „Малкият принц“ получи цветя и поздравителни адреси от г-жа Виолета Димитрова, г-жа Дияна Илиева, инж. Живко Георгиев, ОДК Балчик, НЧ „Димитър Дончев – Доктора 1893“, СОУ „Йордан Йовков“ и Клуб Аеробика. Плакети на „Малкия принц“, изработени от Ателие по керамика към ОДК, получиха Кметът на Община Тервел, Заместник - кметът на Община Тервел, бившите директори на ОДК и настоящият персонал на ОДК.
Програмата на спектакъла „Наследството“ бе подготвена от г-н Живко Колев, г-жа Живка Ненова, г-жа Росица Стратиева, г-жа Стойка Жекова, Виктория Тошкова и Габриела Росенова и в него участваха Вокална студия Тервел, Танцова формация „Каприз“, както и водещите Мария Бонева и Теодора Гинкова, които представиха историята на ОДК в официалната част на програмата. Смисловата рамка бе подчинена на идеята за наследството, което оставяме след себе си, а именно – децата.
Началото бе поставено от актьорските умения на Александър Георгиев, чието търсене на наследството бе основна тема на спектакъла. Търсенето му премина през чудесата на света– танците: „Дъга“ на кадетите от ТФ „Каприз“; „Птича забава“, изпълнен от най-малките балерини, които с усмивка и лекота показаха резултата от целогодишния си труд; „Цар Лъв“ на Ивета Красимирова, която представи танца, с който ще се състезава в Световния шампионат тази година в Прага, Чехия; и „Паяци“, който неведнъж е доказал стойността си на редица състезания в България и извън нея. Децата от Вокална студия Тервел отново показаха уменията си и очароваха публиката с песните „Егея“, изпълнена от прекрасната Мелиса на фона на танц на големите момичета от ТФ „Каприз“ и „Слънцето е в нас“, изпълнена от чаровните Жаклин Стоянова, Станислава Михайлова и Валери Михайлов.
Танцьори и певци пресъздадоха идеята, че човек може да е щастлив както с много, така и с малко чрез изпълненията си „Небесен ангел“, „Кралски бал“, „All of me” на Пресила Няголова, „Рок след часовете“ със солистка Габриела Илиянова, „Брилянтин“ на Мартин Пламенов и Есра Тунджай, „Фламенко“ и Руско-цигански романс, изпълнени под инструментала на китаристите Алпай и Еркан и изтанцувани от Габриела Росенова, а по-късно и танцът „Цыганская“ от ТФ „Каприз“. Последва „Калинка“ - композиция, която удиви публиката. След това същото направи и песента „Сокол“ на чаровната Арма Андреева, с която тя съвсем скоро спечели награда в конкурса „Пусть всегда солнце“ в Добрич. Сеньорите от ТФ „Каприз“ изпълниха с настроение и майсторство своя руски танц.
Песните „До мен“, „За тебе бях“, „Метеор“ и „Ренесансово момиче“, изпълнени от Сибел, Павлина, Станимира, Арма доразвиха историята на спектакъла, а Лина с песента си „Душа“, под неспирните аплодисменти на публиката, впечатли всички с ангелския си глас и с инструменталните си умения. Песните „Прошка“ (вокалисти Василена и Селин) и „Ти си“ бяха изпълнени едновременно от музикантите и певците от Вокалната студия със солисти на гайда Ивайло и на кларинет Фердун. Екатерина Николаева показа своите танцови умения в соловото си изпълнения, а спектакълът завърши с песента „Нека бъде светлина“, с която Вокална студия Тервел и ТФ „Каприз“ изпратиха многобройните зрители в залата.
Организаторите на спектакъла благодарят на всички, които направиха осъществяването му възможно: на Александър Георгиев, чийто образ бе централен за спектакъла, на Данаил Маринов, който гласово допълни главния герой, на г-жа Цецка Божилова, която се погрижи за визуалните ефекти, на Живко Димитров, Недко Гочев и Иван Любенов, които съдействаха за осветлението и озвучаването, на Красимир Славов, който се погрижи за декорите и костюмите на участниците, на Павлина Стоянова, Галина Михова, Цанка Жечкова и Елена Георгиева, които помагаха на всички изпълнители зад кулисите, на Триада ООД, на Община Тервел, както и на всички деца и техните родители.
И нека помним, че от наследник, всеки се превръща в завещател. Ние завещаваме нашия талант, емоции и труд на хората, които вярват в нас, защото не е важно какво наследство си получил, а как ще го запазиш и усвоиш, за да го предадеш като нещо още по-ценно на наследника си.
ГАБРИЕЛА РОСЕНОВА

Публикувано на 20 Jun 2016