СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА АТЕЛИЕТО ПО КЕРАМИКА КЪМ ОДК „МАЛКИЯТ ПРИНЦ” И АТЕЛИЕТО ПО ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА КЪМ НЧ „ДИМИТЪР ДОНЧЕВ – ДОКТОРА 1893”

На 13 юни 2016г. беше открита втората самостоятелна изложба на Ателието по керамика към ОДК „Малкият принц” с ръководител Цанка Жечкова- проява от календара на Празниците на културата Тервел-2016. Участниците в Ателието се докосват до това древно и красиво изкуство – грънчарството, което възпитава у тях чувството им за красота, обогатява общата им култура и развива сръчността им. Децата постепенно преминават през процесите моделиране, изработване на вази, купи и релефни изображения, докато се докоснат до грънчарското колело. Изделията им за сега се подреждат в изложби и участват в Общински конкурси. По време на изложбата гостите видяха и макрамета, изработени от участниците в Ателието по приложни изкуства към НЧ „Димитър Дончев – Доктора 1893”, с които отново работи г-жа Жечкова.


Младите тервелски приложници

Гости на събитието бяха г-жа Дияна Илиева – зам. Кмет на Община Тервел, Севдалина Колева – директор на Дирекция образование и култура, Директорът на СОУ „Йордан Йовков“ Румяна Станкова, общински служители, секретарят на НЧ „Димитър Дончев – Доктора 1893” Светлин Марков и служители от читалището, учители и родители. Специални гости бяха доброволките Джени от Испания и Линда от Латвия, които също много активно участваха в работата на двете ателиета (Джени в керамиката, а Линда и моделира, и плете) и ще отнесат наученото от българските традиции в двете изкуства в родните си домове.


Интересно е да правиш нещо с ръце

Поздравления за самостоятелната изложба отправи директорът на ОДК „Малкият принц” Виолета Димитрова, която пожела на ръководителката – здраве, професионални и творчески успехи, да продължава да работи с този хъс и желание. На децата пожела преди всичко здраве и една щастлива ваканция. Директорът благодари на родителите и на Община Тервел, която осигурява необходимите условия и материали за Ателието по керамика.
И както се полага на празник беше осигурена почерпка от Община Тервел. Заниманията на Ателието по керамика ще продължат и през лятото в рамките на Общинска ваканционна програма „Наше лято” .

Публикувано на 20 Jun 2016