СТОТИЦИ СЕ СЪБРАХА НА ЗЕМЛЯЧЕСКА СРЕЩА В СЕЛО МАЛИ ИЗВОР


Земляческа среща събра настоящи и бивши жители на тервелското село Мали извор,роднини и приятели. Организатори ѝ бяха кметството и Инициативен комитет, оглавен от кметския наместник Георги Лечев. За НДТ той сподели, че такава земляческа среща не е правена от близо 40 г. Иван Господинов - един от най- възрастните жители, разказа историята на Мали Извор и за родовете. По думите му селото е основано през 16 в. предимно от турци, но в него са живели и малко немци и евреи. Има данни, че тогава е обитавано и от българи, защото има български гробища в местност, където вероятно е било старото село. Новото заселване е започнало в края на 19 и началото на 20 в. След Руско-турската война голяма част от турското население се изселва и разпродава имоти, сгради и ниви. Именно тогава се заселват родовете, повечето от Хасковско, Харманли, Чирпанско, Тополовградско, от по-близки села и от други
райони на страната. В момента в Мали извор са регистрирани 21 жители, през
лятото броят им се увеличава. Има и английско семейство. Според Лечев селото е било най-многолюдно през 60-те г. на миналия век - 156 къщи с 960 души. Имало е здравна служба, училище, детска градина родилен дом - до 1963 г. децата на 4-5 села наоколо са се раждали в Мали извор.
За настроението на присъстващите се погрижиха ансамблите “Силистра” и “Соколи” от село Г. Киселово - подарък за Лечев. Участниците в срещата се насладиха на прекрасните изпълнения на Калинка Вълчева, родом от съседното село Сърнец. Те бяха поздравени и от изпълнителите на ДФТА “Калинка Вълчева” и родената в с. Мали извор поетеса Цветанка Костова . Земляческата среща се проведе с подкрепата на Община Тервел и спонсори. Идеята на организаторите е тя да стане традиционна и следващата да се проведе след 4 години.

Допечатка от в-к „Нова добруджанска трибуна“

Публикувано на 06 Jun 2016