ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „НЯКЪДЕ ТАМ“ ОТ РУМЕН СТОИЧКОВ

На 01 юни 2016 г. в сградата на общината се състоя среща-разговор с журналиста от Българско национално радио Румен Стоичков за представяне на неговите книги „Преди забравата“, Из стръмнините на България“ и Някъде там”. Стоичков е дългогодишен водещ на предаването Нощен хоризонт”, с над 1200 предавания от 1995 г. насам. През 2005 г. На медийния фестивал в Албена печели специалната награда на журито за репортаж от психиатричната болница в с. Пастра, община Рила. През 2007 г. е носител на годишната награда на СБЖ в раздел „Радиожурналистика”. През 2012 г. получава втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на проект „Новото тракийско злато”. През 2015 г. печели националната награда „Златна кана“ на фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество и обществена дейност. Номиниран е през същата година от асоциация за развитие на изкуствата и занаятите за приза „Пазител на традициите 2015” и печели наградата и на журито, и на публиката в категория „Личност”. От 2008 г. е главен редактор на детското списание „Аз съм българче”. Член е на СБЖ, автор на стотици публикации във вестници и списания, част от които са поместени в книгите „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“ и „Някъде там“. Своеобразната трилогия разказва предания, легенди, история, тъжни песни и хипотези за произхода на едно или
друго изчезващо или трудно достъпно селище. Съдържа публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседните страни.
В срещата се включиха читатели на библиотеката, учители, ученици, общински съветници, граждани. „Някъде там” се нарича третата книга на Румен Стоичков, която заедно с предишните му две оформят своеобразна трилогия на почти всичко българско и родно. Пътеписи, легенди и няколко интервюта, съхранени в Златния фонд на БНР, включва новата книга на журналиста. Той представи по нетрадиционен начин своите книги като разказа за интересите си, за любопитни случки по време на тези пътешествия, за най- интересните си срещи с хората и малките населени места. Разказът му бе илюстриран от множество фотографии и запис на гласовете на хора, с които се е срещал. Румен Стоичков бе провокиран от присъстващите с въпроси за впечатленията му от нашата община, която за първи път посещава, отговори на всички зададени му въпроси, които вълнуваха публиката и даде автографи на бъдещите си читатели. Разделихме се с обещанието, че в следващата 4-та книга ще прочетем репортажите на автора от селата Орляк, Мали извор и Сърнец.

Публикувано на 06 Jun 2016