УЧЕНИЦИ ОТ СОУ „Й. ЙОВКОВ“ С НАЙ-ВИСОКОТО ОТЛИЧИЕ НА ФОНДАЦИЯ „ЦЕННОСТИ“

Да спечелиш най-високото отличие на фондация „Ценности“ и покровителството на президента Петър Стоянов е заслужено признание за учениците от СОУ „Й. Йовков“ град Тервел и ръговодителите – главни учители Росица Стратиева и Стойка Жекова! Първа награда за изследователска работа и за литературна и филмова презентация на проучените и документирани знания за миналото на родния край! Първо място сред 170 участици! Това е повод за гордост - особено днес – в навечерието на 20-годишнината от създаването на ОДК „Малкият принц“ и 60 години извънкласна и извънучилищна дейност в Тервел.

Под ръководството на своите учители през изминалата учебна година учениците посетиха паметни места, където са се водили битки за освобождението на Добруджа: Добрич, Кочмар, Тутракан, Кубадин, Негро вода, Мирча вода, Никулицел, Кокош, Аджигьол, Тулча... Наученото разказаха в писмена разработка на тема: „100-годишната история на една граница в Добруджа“. Предмет на разработката са въпроси, свързани с проблеми за границата, разсичаща Добруджа, за войнишките гробища без граници, за безграничността на саможертвата и паметта на добруджанци, за румънските претенции към територията на Добруджа и отношението на Великите сили, за славната Добруджанска епопея, към която имат принос наследниците и изследователите - днешните млади хора. А те са Божидар Колев, Мирослав Ставрев, Николета Ненова, Александър Божиков, Радостин Пенчев, Маринела Костадинова, Ралица Петрова, Мирослава Стоянова, Семра Айдън, Мила Николова, Иванина Николаева, Живко Пенчев. Всички те се явяват продължители на завършилите през минали години участници в Клуб за автентичен фолклор и краезнание. Събраните семейни истории, представящи човешкия фактор на случилите се събития, от бившите членове на КАФК – Теменуга Пенчева, Пламен Пенев, Грета Николова, Ели Петрова, Божидар Божилов, Нина Жечкова, Галина Петрова, Берна Левент, Рая Вълчева и др., подпомогна изследователската дейност на настоящите първенци. А филмът на тема: „За сраженията, гробовете и паметта на границата, разделяща Добруджа“, който е част от състезателната програма, пресъздава пътя на ученическото изследване и съдържа видеозаписи на разговори с хора, познаващи описаните събития.

Незабравими за учениците ще останат посещенията в Агенция „Архиви“ Добрич, Военно гробище Добрич и Военните мемориали в Тутракан и Мирча вода, както и срещите със служители на реда от РУП Тервел, които осъвремениха погледа на младите хора към историята. Благодарим на всички наши съграждани и на община Тервел за съдействието!

На 25 и 26 юни 2016 г. в София ще се състои награждаването на отбора и ръководителите.
Публикувано на 03 Jun 2016