ТРАДИЦИИТЕ ВЪЗКРЪСВАТ : „ДОБРУДЖАНСКА ОГЪРЛИЦА“ С ГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА ТЕРВЕЛСКА СЦЕНА


Гостите от Община Крушари

С много настроение, пъстри багри и богата програма Танцово-певческа група „Добруджанска огърлица“ и Мъжката певческа група при читалището в Тервел изненадаха своите зрители. Ръководителката на групата Радка Адамова бе подбрала весели сюити, хумористични песни, жътварски и битови песни, които по колоритен начин представиха и песенния, и танцовия традиционен фолклор на добруджанеца. Едно след друго се редуваха майсторските изпълнения на младежите и жените, посрещнати с бурни аплодисменти от публиката, в която този път бяха и представители на фолклорните групи от останалите читалища в общината. Гости на празника бяха и участниците във фолклорна група „Златен клас“ с. Крушари, които успешно се включиха в програмата на домакините и допълниха репертоара от автентични хороводни стъпки и песни. Чудесно колоритно допълнение в концерта бе първото представяне на Теодор и Ивайло като дует гайди. Теодор е възпитаник на новата школа по гайда и кавал, която започна дейност от есента на 2015 г. с ръководител Мариян Тодоров, а Ивайло започва да учи гайда преди три години при Живко Колев. Останалите възпитаници на музикалната школа ще видим по време на годишната продукция на ДФТА „Калинка Вълчева“.

Мъжката формация е от млади фолклорни таланти

По време на втората част на спектакъла фолклорните състави представиха отново обичая „Меденик“. Той е пресъздаден през миналия творчески сезон с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Тази година перфектното представяне на групата се дължеше и на допълнението към сценичния костюм – нови кюркчета, ушити от две от самодейките – Стоянка Колева и Димка Великова.


Очарователно връщане в миналото - Меденика

Изпълненията по време на концерта бяха в съпровод на оркестър с ръководител Светлин Марков – тъпан, Недко Гочев – акордеон, Николай Ненов – гайда, Мариян Тодоров – кавал и Кольо Денев – гъдулка. На финала изпълнителите получиха цветя и поздрави от Община Тервел и читалищата от с. Безмер и с. Коларци.

Публикувано на 03 Jun 2016