ДНИТЕ НА КУЛТУРАТА: КАКВО СЕ СЛУЧИ ОТ 1-ВИ ДО 18-ТИ МАЙ

Денят на Тервел, 6 май, постави началото на изпъстрения с празници, културни прояви, абитуриентски вълнения и изпити месец. На 6 май по традиция Доростолският митрополит Амвросий отслужи празнична литургия и водосвет, която тази година съвпадна и с петата година от освещаването на Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Денят продължи с ХХI-то издание на общинския празник на фолклора с богата програма от песни, танци и обичаи, подготвени от самодейните състави при читалищата в общината. И тази година тервелчани и гостите на града се насладиха на богатството на българския фолклор, представено от ФА „Загоре“ гр. Стара Загора. Като реверанс към публиката, солистка от хора на ансамбъла изпълни песен от репертоара на Калинка Вълчева.

На 10 май Школата по изобразително и приложно изкуство при ОДК „Малкият принц“ с ръководител Виолета Янкова представи своята 11-та годишна изложба. С концертът „Съзвучие“ Църковният хор в Тервел отбеляза 5-тата година от основаването си. Изпълнителите и диригентът им Живко Колев представиха букет от църковни песнопения, патриотични и руски песни, български песни на фолклорна основа.

На 13 и 16 май двете гимназии в Тервел изпратиха своите абитуриенти. Специално внимание получиха отличниците на двете училища и техните класни ръководители.


Чиполино в схватка с Дон Домат

18 май бе денят, в който Драматичен театър „Невена Коканова“ гр. Ямбол представи на тервелска сцена две представления – за деца и възрастни. „Приключенията на Чиполино“ по произведението на Джани Родари „Приключенията на Лукчо“ е разказ за приключенията на малкия, но храбър Чиполино, който се опълчва срещу тиранията на алчните владетели принц Лимон, барон Портокал, дук Мандарина и постоянно ги прави за смях. Смелият герой не се огъва пред трудностите, защото вярва в истината и справедливостта и е убеден, че те трябва да възтържествуват! Младежът се справя с алчните и лоши хора около себе си със силата на приятелството и смелостта. Разбира се, както във всяка приказка, доброто и справедливостта накрая побеждават. Децата видяха актьорите Георги Ружичка, Цветелина Кънева, Димитър Димитров, Капка Валентинова, Волен Митев, Атанас Жеков /Кроко/. За прекрасните костюми и сценография се е погрижила Радостина Тодорова, музиката е на Пламен Мирчев /Мирона/, а постановката е дело на Атанас Жеков /Кроко/.

Сцена от Благородният испанец

“Благородният испанец” от Самърсет Моъм бе пиесата за възрастни, представена от ямболските актьори Милен Каракамушев, Мариана Бонева, Волен Митев, Пламен Петков, Цветелина Кънева, Даниела Райчевска, Капка Валентинова, Михаил Лазаров. Постановката е на Велко Кънев, сценографията на Вячеслав Парапанов. Пиесите и животът на Съмърсет Моъм са изпълнени с толкова приятна ирония и неочаквани обрати, че просто няма как да не се насладим на тази постановка по творба на един от най-четените английски автори на миналия век. Една непрекъсната комедия от грешки, в която уж привидно лудостта е пълна, а отвъд смеха е и сериозното разсъждение за семейството, човешките отношения, истината и лъжата между двама души, които твърдят, че се обичат. Комични ситуации, грешки, шпаги и пистолети... всичко това смесено в едно от незабравимия Велко Кънев. Спектакъл, който се играе на сцена от 2009 винаги при небивал интерес. Спектакъл с над 150 представления за Ямболския театър.
Празниците на културата в Тервел продължават с поредица от прояви, за които ще Ви разкажем в следващите броеве на вестник „Тервел“ и ще приключат на 24 юни с концерт на Орлин Горанов и Маргарита Хранова.

Публикувано на 20 May 2016