20 АПРИЛ 2016 –ТА: 140 – ТАТА ГОДИШНИНА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ

Тази година се навършват 140 години от едно величаво за българския народ събитие – Априлското въстание.Тогава, през 1876 година, различни по възраст, характер, образование и социален статус хора са хванали оръжието, за да извоюват за децата си възможността да живеят свободни.Събитието е величаво, защото тогавашните въстаници са били изправени пред най-трудния човешки избор – дали да живеят мирно, радвайки се на топлината на домашното огнище, или да пожертват себе си, за да извоюват свободата на потомците си. Избрали са второто.
Изборът на Община Тервел за събитие, с което да бъдат открити традиционните общински празници на културата бе концерт, посветен на годишнината априлското въстание.

Празничната програма беше подготвена от гостуващото на Община Тервел читалище „Иван Вазов” в гр.Сопот.Този възрожденски град, с неговите хора и събитията, свързани с априлското въстание са запечатани завинаги между кориците на най-великия български роман – Вазовият роман „Под игото”. Потомците на въстаналите Вазови герои свързаха публиката в Тервел чрез невидимите връзки на българщината с величието на събитията на априлските дни на 1876 година. Направиха го с подготвения от тях музикално-поетичен спектакъл „На България”, посветен на 140 години от избухването на Априлското въстание - с участието на Мъжка вокална група „Сопот“ и Младежки драматичен театър „Матей Икономов“ от НЧ „Иван Вазов-1871“ гр. Сопот. Спектакълът бе един символичен и впечатляващ израз на преклонението пред подвига на дедите ни от април 1876 г. Участниците в спектакъла създадоха атмосфера, заредена с изключителна тържественост, родолюбие и български дух. Прозвуча Вазовото слово от поетичния цикъл „Епопея на забравените’’, стихове от Чинтулов, патриотични стихотворения от съвременни български автори. На сцената оживяха легендарните герои от славната Априлска епопея, които ни потопиха в смутните години на бунтовната 1876 година и ни накараха да изпитаме чувство на национална гордост. В хода на спектакъла съпреживяхме сцени от подготовката на Априлското въстание, избухването му, неговият погром и героичните събития от Освободителната война. Публиката не остана безразлична и заедно с Вокалната група изпя вечните песни „Де е България“, „Тих бял Дунав се вълнува“, „Песен за Левски“, Химна на Република България и др.
В Празниците на културата тервелчани ще могат да гледат още концерт на ансамбъл „Загоре”гр.Ст.Загора, постановка на ямболския драматичен театър „Невена Коканова”, концерт „Музика от български филми” на Орлин Горанов и Маргарита Хранова , както и традиционните за общината годишни концерти на самодейните школи и състави.Празниците на културата в Тервел тази година имат своето 42-ро издание.

Публикувано на 19 Apr 2016