Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 СИЛЕН СТАРТ ЗА КЛУБ ЗА БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ „ДОБРУДЖАНЦИ“

На 19 март в „Булстрад Арена“ в гр. Русе се проведе петият традиционeн национален фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“. Фолклорното събитие премина под патронажа на кмета на Община Русе – г-н Пламен Стоилов, организиран от ръководителя на Школа за народни танци „Играорци“ - г-н Богдан Донев. Програмата започна още в 10 ч. сутринта и продължи с атрактивен концерт на Гъмзата и Берковската духова музика. Във фестивала взеха участие клубове и школи за непрофесионалисти, изучаващи български народни танци. Над 1200 участници от 30 клуба пристигнаха от всички краища на страната, за да станат част от магията на българския фолклор.Първо свое участие, само три месеца след учредяването си, направи и Клуб за български народни танци „Добруджанци“ гр. Тервел с ръководител Нели Денева. Според регламента, тервелската група се представи в два от етапите. Първият от тях е задължителен и включва изпълнение на две автентични хора- първото от региона, от който е формацията и второто- по желание. „Добруджанци“ се представиха с хората „Опас“ и „Ръката“ – и двете от добруджанската фолклорна област. Те бяха единственият клуб, който танцува под звуците на оркестър на живо. Оказа се, че за 5 години от както се организира фестивала, на сцената се явяват участници с жива музика. В третия етап Милена и Стойчо Димови се включиха в надиграване на „Ръченица“ за определяне на мис и мистър „Русчуклийска среща-2016“.


Жури на фестивала беше професорски колектив в състав: проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов и проф. Николай Цветков. Критериите за оценяване са автентичност на хората, емоция и артистичност при изпълнението, ансамбловост, изпълнителите да са любители непрофесионалисти. Съдийският състав отсъди награди в различните етапи както следва:
Мис “Русчуклийска среща“ спечели Женя Пашова от „Теменуга хоп-троп”, а мистър „Русчуклийска среща“ е Шенай Шебретов от „Веселяци Плевен”.
В Първият етап: Групи над 30 души:
Първо място – „Добруджанци” – Тервел; Второ място – „Задявка” – Шумен; Трето място – „Нашенци” – Русе.
Групи под 30 души: Първо място – „Колеви” – Варна; Второ място – „Пълдин” – Пловдив; Трето място – „7-8” – Добрич.
Специална награда от сдружение на Клубовете за Български народни хора към национална секция на CIOFF – „Български огън” – София.
Втори етап: Първо място – „Веселяци” – Плевен; Второ място – „Възрожденци” – Варна; Трето място – „Теменуга Хоп Троп” – Казанлък.

Нели Денева получава наградата от проф. Даниела Дженева

Награда за най-емоцианално артистична група – „Балканика” – Горна Оряховица. Награда за най-ансамблово изпълнение на хоро – „Фолкорна плетеница Попово” – Попово. Награда за най-масова група – „Веселяци” – Плевен. Награда на организатора-танцова школа „Играорци” – Еремия - София.
Наградата на кмета на Община Русе в три категории връчи лично г-н Пламен Стоилов: в първия етап – категория „Групи над 30 души” – „Чанове-Русе”; в първия етап - категория „Групи под 30 души” – „Анесица-Тетово”; във втория етап – „Еленика-Елена”.
Клуб за български народни танци „Доруджанци“ гр. Тервел е учреден през месец декември 2015 г. В него участват 80 жени и мъже – любители на българския народен танц на възраст. След силните емоции след спечелването на високата оценка, танцьорите планират следващите си участия на сцена, първото от които ще е в Тервел на 6 май, когато тервелчани отбелязват празника на града.


Публикувано на 21 Mar 2016