ПРОШКАТА - ЗА ЕДИН ДРЕВЕН ОБИЧАЙ НА БЪЛГАРИТЕ ДНЕС

Сирни заговезни - денят за прошка, Кукеровден - обичай за гонене на злото - какво е общото между тези преплетени между източното православие и езическите ни корени обичаи ? Обичаи, които все по-ревностно спазваме, но дали ги осмисляме в тяхната дълбочина? Отново е денят, в който стриктно следим дали слагаме на масата яйца, сирене, баница, радваме децата с "хамкане" с парченца млечна халва и яйца.Какво обаче стои зад тези няколко часа на трапезата сред близки и роднини? Дали можем и дали ще можем да се повлияем от древната мъдрост на тези първи пролетни празници и обичаи? Дали ще си помогнем сами чрез пролетното прочистване на телата и душите си ? Телата - чрез следващия Сирни заговезни пост, а душите - чрез искрената и осмислена "Прошка".Обръщане на гръб на злото - чрез очистителната страховитост на големите и шумни кукери.Странни податки от незапомнени времена, вървели в хилядолетията през езичеството, християнството и стигнали до нас.Без да си пречат, допълвайки се взаимно, за да ни поучат и подтикнат да живеем за колкото се може повече добро.

Трудно е да се отговори еднозначно, но със сигурност може да се каже едно - общото е култът към добрата, успокоена човешка душа.Тази душа, която трябва да стои над лошотията, да не се пилее в злоба и омраза. Явно още в зората на човешката цивилизация хората са разбрали нещо много важно - може да твори добро и да върви напред само този, който е надарен с умението да прощава и да забравя бързо злото.Само той може да стои достатъчно високо, за да не бъде засегнат от лоши помисли и дела. И стоейки там, може да бъде полезен за всички - както за тези, които се стремят към хубавите и мирни човешки взаимоотношения, така и за тези, които са нямали късмета да се родят добри и гледащи нагоре. И ако физиката ни в голяма степен е дар от Бог или от Природата, то дали се стремим към светлината или тъмнината в човешката душа си зависи от самите нас.
Затова, нека се опитаме да простим - на всеки, за всичко.Ако човек е лош, то той е нещастен и има нужда от помощ.А помощта започва с прошката.

Публикувано на 14 Mar 2016