ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: "НАШЕ ЛЯТО 2015" СВЪРШИ, ПОДГОТВЯМЕ СЕ ЗА УЧИЛИЩЕ

Екскурзия до Калиакра, Каварна и Онгъла- истински урок по родолюбие

Коя година е сега?- 2015? Да-но по сегашното летоброене. А по старото е 7523 година. Несе чудете, в много стари надписи на пергамент или върху камък летоброенето по тези земи е от 5508 г. преди Христа…
Примери много. Ето само два:
- в надпис, направен от българския цар Самуил пише: „В името на Отца и Сина и Светия Дух, аз Самуил, раб божий, полагам помен на баща /си/ и брат /си/ на този кръст. Това са имената на покойните: раб божий Никола, /Рипсимия и/ Давид. Написа се в годината от сътворението на света 6501“. Сега бихме датирали 992 г.
- в надпис на друг български цар Иван Владислав, в Битоля (днешна Македония) пише: „… През лето 6523 от сътворението на света (1015 г.) обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български…“
Тази земя е с много богата история. Тя е една от най-оспорваните територии в света, на пътя между Европа и Азия. Помни безброй битки… и е напоена с много кръв.
Така започва книгата на съвременния български историк Валентин Симеонов. Последният е основател и екскурзовод в туристическия център „Онгъл“, който се намира в с. Българево- само на няколко километра в посока към Крепостта Калиакра. Музеят е открит през 2014 година, три години преди това е строен, а по признанията на самия Валентин Симеонов, той събира материал и идеи за реализацията на проекта повече от 10 години.
На 27 август в този център на българщината имаха възможност най-активните участници във ваканционна програма „Наше лято“, заедно с родителите си, да усетят духа на времето от създаването на света до наши дни. В интерактивния музей децата присъстваха на истински урок по родолюбие.
Технически музеят „Онгъл“ е единствен в страната, където посетителите могат да обиколят без гид, водени от аудио-разказвач от зала в зала, могат да видят картини и обемни илюстрации на историята в периодите на възход и упадък на българската държава и на българите като народ. В Центъра децата, участвали в екскурзията, можаха да се запознаят с всички ключови моменти от нашата история от най-дълбока древност до днес. Някои от по-големите деца проявиха интерес към останките от параклиса и се информираха за първия канонизиран български светец Св. Тривелий /кан Тервел/ - Спасителят на Европа и България. Домакинът ни Валентин Симеонов не пропусна да отбележи колко колосално е делото на кан Тервел за спасяване на Европа от арабите в средните векове, дори застъпи идеята, че негов паметник трябва да бъде издигнат в сърцето на Европа, Брюксел, където да му се поклонят всички европейци. Навсякъде- в залите на музея, в оръжейната, в двора на Онгъла, се усещаше духа на българщината и преклонението пред историята на България. На входа те посрещат със звън чановете, които гонят злото от България /така започна разказа си историкът/. По алеята от вътрешната страна на крепостта те гледат от портретите бележити българи. В двора любопитно оглеждаш черешовото топче, останките от Параклиса, можеш да се снимаш с одеждите и оръжията на воините. А в атмосферата от звуци и светлини, воден от увлекателния разказ на аудио-говорителя, се чувстваш в началото учуден и любопитен, после горд и възхитен, че си наследник на българския род.
Урокът по родолюбие продължи и по-нататък по маршрута на екскурзиантите. В Калиакра децата бяха посрещнати от свежия морски бриз и нови впечатления за цивилизацията по тези земи. Дори и в момента археолози извършваха разкопки в тази богата на история малкатеритория. Някои от децата за пръв път чуха Легендата на Калиакра и смелата саможертва на девойките, други бяха по-любопитни към артефактите, които разгледаха в Пещерата-музей. Гледката от високия бряг на нос Калиакра беше прекрасна, а мислите на повечето от посетителите водеха към красотите и богатствата на българската земя.
Каварна беше последната спирка от маршрута на екскурзията, организирана по ваканционна програма „Наше лято“. Туристическата дестинация е известна повече като рок-столицата на България. Тук децата обядваха и имаха възможност да играят и тичат на воля, докато автобусите потеглиха с доволните, малко по-богати духовно и уморени екскурзианти. По-малките малчугани се гушнаха в полите на майките си и заспаха сладко по пътя към дома.
Кулинарното състезание „И аз го мога“- заключителна изява на Кулинарната ваканция по програма „Наше лято“
Едно от най- атрактивните и предпочитани от децата забавления през това лято беше Кулинарната ваканция, която събра малки и големи, за да научат някои от тайните на необикновеното кулинарно изкуство. Под ръководството на Стефка Василева- домакинът от Къща за гости „Мария- Невена“, децата в поредица от няколко занятия заобичаха работата в кухнята като приятно и „вкусно“ занимание.
На 26.08.2015 г. от 19:00 часа дойде ред на малчуганите да премерят придобитите кулинарни умения и да бъде излъчен победител в кулинарното състезание „И аз го мога“. На него бяха поканени и се отзоваха около 20 родители на малките кулинари. Домакините на състезанието обявиха състава на журито: Дияна Илиева- заместник-кмет на община Тервел, Виолета Димитрова- директор на ОДК „Малкият принц“ и Миглена Иванова - директор на Дирекция „Човешки ресурси, социални дейности и екология“ при община Тервел.
В началото децата сами избраха капитаните на своите отбори: Ивана, Марина и Добромир. Лидерите от своя страна разпределиха и участниците, като всеки един от капитаните се стремеше да привлече хора, които биха свършили най-добра работа в състезанието. Но изненадата на домакините дойде, след като децата от всички отбори бяха „преместени“ при друг капитан. Така всички участници трябваше да играят по нови правила. Задачите на екипите бяха следните: тимът на Ивана трябваше да приготвя безалкохолни коктейли, отборът на Добромир- плодови салати, а този на Марина- сандвичи и брускети.
През цялото време на кулинарната надпревара членовете на журито зорко следеше как децата изпълняваха задачите си: как работят с приборите, блендера, какви продукти съвместяват, спазва ли се необходимата дозировка и, разбира се, презентацията на готовите кулинарни изкушения. Председателят на журито госпожа Илиева призна, че децата, участвали в кулинарното състезание, могат по-добре от повечето възрастни да се справят с подобни предизвикателства в кухнята. Журито обяви, че макар и с различни задачи най-организирано и с най-красив краен резултат в приготвянето на коктейли е работил тимът на Ивана. От този отбор индивидуален победител стана Станислава Василева Колева. От екипа на Добромир най-добре се е справил Иван Пенев Иванов, а най-добър от отбора на Марина е бил Денис Севим Селим. Те получиха бурни аплодисменти от своите съотборници и от публиката. На всички участници от името на Община Тервел бяха връчени грамоти и тематични подаръци- сувенирни лъжици.
Най- голямата награда обаче в кулинарното състезание завоюва Емануел Маринов Петков, който в поредицата от кулинарни занятия е направил на домакините Стефи и Невена най-добро впечатление със своята спокойна работа, подреденост и фантазия при презентациите. Той спечели Грамота за Мастър Шеф и подарък от Къща за гости „Мария-Невена“- керамичен гювеч за приготвяне на вкусни ястия.
След награждаването за изненада на всички присъстващи, Стефи обяви, че кулинарното състезание продължава. Тя отправи предизвикателство към родителите, баби и лели, които присъстваха на състезанието, да заемат местата на децата до масите с останалите продукти и да направят същите кулинарни изкушения. Отличените деца като най-добри кулинари Емануил, Станислава, Иван и Денис бяха обявени за жури, което да определи най-добрите в изпълнението на тази задача. Това първоначално предизвика малко смущение у възрастните, но след това те бързо се организираха и започнаха трескава работа, за да не се изложат пред децата си. Трябва да отбележим, че родителите не разполагаха с толкова голямо разнообразие от продукти и достатъчно време и затова някои потърсиха „помощ от приятел“- от децата, които да им подскажат идеи в изпълнението на задачата си. Накрая всички възрастни се отсрамиха с прилично приготвени сандвичи, коктейли и плодови салати. Журито от младите кулинари обяви за най-добър от отбора „на коктейлите“ Миглена Иванова, за най-добър от екипа „на плодовите салати“ Виолета Димитрова, а от отбора „на сандвичите“- Величка Йорданова. Журито определи грамотата за Мастър Шеф и бутилка шампанско от домакините да бъде връчена на Дияна Илиева.
Стефи и Невена се бяха погрижили приятните емоции да не свършват дотук. Под звуците на жива музика се изви кръшно българско хоро. Обединени около вкусните трапези и автентичната народна музика всички отново отбелязахме, че добрите идеи се реализират и осъществяват възпитателна роля спрямо децата само когато има подкрепа, внимание и обич от хората, които се грижат да го има „Наше лято“. Благодарим на Община Тервел и ОДК „Малкият принц“ за инициативите, моралната и материална помощ!

Публикувано на 31 Aug 2015