КАКВО НЕ СМЕ ВИ РАЗКАЗАЛИ ОТ "НАШЕ ЛЯТО 2015?"

То продължава както със създадените през 2015-та летни школи, така и с традиционните си и провеждани от началото на програмата през 2004-та занимания за малки и големи деца от Тервел и гости на града за ваканцията.Ето и по-интересното от програмата:
ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА В „НАШЕ ЛЯТО“
Няма съмнение, че спортът и спортните занимания са от изключителна важност за развитието на децата и подрастващите - укрепват физическото израстване, помагат за изграждане на полезни навици, създават много социални контакти и учат на толерантност. Това е причината ръководството на Община Тервел да потърси и създаде условия за развитие на различни спортове.В края на 2011 г. бе инициирана кръгла маса с представители на общинските училища, на спортните клубове, учители по физкултура и други общественици на тема „Ученически спорт и отдих“. Тенисът на маса бе един от спортовете, за който педагозите изразиха мнение, че е атрактивен и полезен за децата. През тази година за първи път в Програмата бяха включени и занимания по тенис на маса. Като база за провеждане на тренировките се използваха доставените по европроект на Общината през 2014 година тенис маси в градския парк на Тервел. За идеята бяха привлечени и двамата млади учители по физкултура и спорт в двете училища Антон Стоянов и Евгени Здравков, отзоваха се и повече от 15 деца от града и гости на Тервел. След едномесечни тренировки се стигна и до провеждането на мини турнир, в който в последния момент се включиха и по- големи момичета и момчета, които са се занимавали самостоятелно с тенис на маса, но решиха да изпробват силите си и на състезанието. За да се допълни бройката на състезателите се наложи в надпреварата да се включи и единия от треньорите – Евгени Здравков. Оформиха се и две възрастови групи, като най- малкият състезател бе на 6 години, а най- големият над 25. Турнирът се проведе след изтегляне на жребий за оформяне на стартовите двойки. Продължителността на геймовете бе до 11 точки, с 2 точки разлика в резултата на играчите. Всеки състезател бе с право на първи сервиз на всеки две точки. След проведения жребий, в първа възрастова група надпреварите се оформиха между Борис Бисеров от Варна срещу Венелин Николаев от Тервел; Ерай Ерол от Тервел срещу Петър Маринов на 11 г. също от Тервел; Деян Славов от София срещу Александър Влашев, който живее в САЩ; Денис Севим от Тервел срещу Биркант Билянтот Тервел. Последната състезателна двойка при малките бе на Александър Игоров от Русе срещу Александър Балкански от Тервел. След оспорвани двубои, във втория кръг продължиха Борис, Ерай, Александър Влашев, Биркант и Александър Игоров. Отново бе теглен жребий за полуфинал, който определи финалистите Александър Влашев, Александър Игоров и Ерай Ерол. В последната фаза те играха всеки срещу всеки и се оформи крайното класиране: на първо място се класира Александър Игоров, второто място зае Александър Влашев, а трети остана Ерай Ерол.
При големите състезатели жребият определи първите двубои да са между Ивайло Тодоров срещу Евгени Здравков и Мариела Стоянова срещу Иван Славов, който живее в София. Победители съответно станаха Евгени и Иван. Двубоят между тях завърши с победа за Иван Славов. Състезателите в двете възрастови категории завършиха турнира с майсторски мач.За спортсменската игра и спазването на правилата на турнира се погрижиха съдиите Евгени Здравков и Радка Божилова, която бе и треньор-доброволец в дните на подготовката.Всички участници получиха грамоти, предметни награди и почерпка, осигурени от Община Тервел.

ЕДИН ДЕН ПОЖАРНИКАР
Това е традиционна проява в "Наше лято", която обаче продължава да събира почитатели на професиата на огнеборците. На полигона в Тервел Тихомир Иванов- началник дежурна смяна от Районна служба Противопожарна безопасност гр. Тервел, изнесе пред децата атрактивен урок на открито. Най-напред обясни същността и предназначението на отделните уреди и механизми от пожарната кола. Голяма част от малчуганите за пръв път чуха термини като преобразувател, шлангове, генератор, газова бутилка и пр. Научиха, че тази кола носи около 3 тона вода, а максималната скорост, която достига е 90 км/ч. Обучаващият демонстрира нагледно как се работи с шланга при гасене с вода- с насочваща и разпръскваща струя. Беше изпълнено желанието на повечето деца да държат шланга и да насочват струята, така че те се почувстваха като истински пожарникари. След това огнеборците направиха демонстрация с гасене на огън- мигновено чрез прахообразна смес- нещо, което предизвика възхищението на децата.

'ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ" С ДВАМА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ТЕРВЕЛ

Димо Узунов и певицата Калинка Вълчева бяха почетните граждани, скоито децата в Тервел се срещнаха в два дни от заниманията си в общинския музей на Тервел. Димо Узунов разказа достъпно и с много емоция за благоустрояването на град Тервел и селата от общината.Гостът изтъкна приноса на хората, които доброволно са се включвали в дейности, свързани с изграждането на една по-добра среда за труд и живот в селата и града. Дори децата - по-малки, и по-големи са изпълнявали задачи, съизмерими с техните възможности. Димо Узунов, който от дълги години се занимава със земеделие и е бил за няколко години заместник-министър по земеделието, обясни на децата колко голяма е разликата между селскостопанските дейности преди около 50-60 години и сега. Същевременно обърна внимание на екологията и бъдещето на високотехнологичното земеделие. Малчуганите чуха от него, че България е благословена с богата земя- с почва, въздух, слънце и вода, тя е като късче от рая. Той даде много ценни съвети на младите слушатели в залата да учат, което засега е най-важно, за да са подготвят за живота.
Калинка Вълчева пък грабна малките си слушатели с интересен разказ от първо лице за красотата и уникалността на българската народна песен , за добруджанския фолклор и неговите посвещения - на труда, на земята, на плодородието, на любовта между хората. Тя изпълни свои песни пред чаровната си аудитория и разказа за стръмния път на кариерата си като българска певица, за времето , когато е била част от прославените по цял свят български ансамбли и хорове. Децата уветиха със сърцата си защо чаровната тервелчанка , родом от с.Сърнец, е наречена 'Славеят на Добруджа".


ОТ НИЩО-НЕЩО

Традиционни занимания за изработване на сувенири от отпадъчни материали събраха деца от Тервел и домуващи от Дома за стари хора в Общинския детски комплекс. Занятията се водиха от Виолета Янкова - педагог в ОДК. Дори и най-малките деца- на 4-5 години, успяха да изработят по нещо, което да е тяхно творение- декоративна рибка или мишка. Момчетата се насочиха към създаване на самолетчета и моливник от щипки за пране.А повечето от момичетата и няколко момчета вложиха много старание в изработката на цветя- макове, лалета, метличина , зюмбюл.
Възрастните хора – гости от Дома в с. Савово, разнообразиха своето ежедневие с участието си в „Наше лято“. Показаха сръчност и много старание. Дядо Недялко изработи по-хубави хартиени цветя не само от присъстващите дами, но и се яви като достоен конкурент на децата.

КУЛИНАРНА ВАКАНЦИЯ

В нейното поредно издание децата се научиха да сервират маса и какъв е етикетът на хранене. Водещата занятията в къща за гости "Мария-Невена" започна занятието с разказ за възникването на основните прибори и посуда за хранене. Малчуганите научиха, че най-древна е историята на ножа, който възниква, за да улесни първобитните хора при обработката на месо за хранене, както и за оръжие при лов. По-късно възниква и вилицата- първоначално има само два рога. Най-късно се появява лъжицата- във Франция, защото във френския двор много от придворните имали дрехи с огромно жабо. При навеждане над блюдото със супа хората са се окапвали и си цапали дрехите. Така измислили и лъжицата.
Последва много увлекателна лекция за посещението в ресторант, влизане, избиране на маса, кавалерстване, избор на меню - урок, който не може да се научи в училище, а в практиката. След това децата разбраха какъв е редът за сервиране, подредбата на маса, отсервиране, видове съдове и чаши по форма, материал на изработка и предназначение. Любезната домакиня отговори на питания на децата, относно особености при хранене с някои видове блюда- пилешко, риба, подходящи питиета към сервирането на отделните ястия, украса на масата и др. В края на занятието се проведе ролева игра. Желаещите деца се превърнаха в сервитьори, посрещнаха гостите, взеха им поръчката и им сервираха според всички изисквания на етикета.
Децата с нетърпение очакват състезанието в „Кулинарна ваканция“, където ще бъде излъчен и Мастър шеф.

Публикувано на 17 Aug 2015