ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ЗАПОЧВА РАБОТА НОВИЯТ ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В С.НОВА КАМЕНА


Това стана възможно след реализацията на два последователни проекта на Община Тервел финансирани по Програма за развитие на селските райони по Подход ЛИДЕР, т.е чрез финансиране на проектите по стратегията за местно развитие на МИГ Тервел-Крушари.Общата стойност на финансирането от МИГ е 140 000 лв. и включва инвестиции в строителство, кухненско оборудване и обзавеждане и закупуване на нов автомобил за разнос на храна.От държавния бюджет под форма на разходи за ДДС са осигурени 28 000 лв. Други 40 000 лв. осигури Община Тервел.

Крайният резултат е : кухня – майка , оборудвана с пълен набор професионална кухненска техника и оборудване , хладилни и фризерни съоръжения, складове за всички видове и групи продукти; лек автомобил за разнос на храна в с.Нова Камена и околните четири села – Кладенци, Главанци, Градница и Каблешково; медицински център с кабинети и манипулационна за личен лекар и стоматолог, с чакалня и санитарни възли за пациенти; дневен център с две помещения за работа с деца и самостоятелни санитарни помещения към него. Центърът разполага още с гараж за автомобила и добре аранжиран и озеленен двор. Осигурена е постоянна заетост на петима души от с.Нова Камена. Общината се ангажира и с осигуряване на временна заетост за още трима души, които да помагат в поддръжката на двуетажната сграда, сутеренните помещения и двора.
Центърът за социални услуги в с.Нова Камена бе открит от Кмета на Община Тервел Живко Георгиев. Той разказа за историята на начинанието и представи пред жителите на селото идеята на общинското ръководство и на местната общественост за следващата инвестиция в с.Нова Камена - визуализация на проекта за изграждане на нов църковен храм в с.Нова Камена – Храм „Рождество Богородично”. Изпълнителят на строителните работи на центъра , управителят на фирма „Дъга – Апостол” ЕООД гр.Добрич дари сума от 1000 лв. за заплащане на част от проекта за новата църква. Тържествен водосвет за здраве и успехи на всички работещи и ползващи центъра, за хората, които са го създали и за всички гости отслужиха отците Райчо и Николай. Празничната програма продължи с изпълнения на Танцово-певческа група „Добруджанска огърлица” при читалището в гр.Тервел и на групата за автентичен фолклор при читалището в с.Нова Камена.И двете самодейни групи имаха изключително успешен уикенд преди празника в понеделник в с.Нова Камена – тервелчани, ръководени от Радка Адамова се завърнаха със златен медал от фестивал на читалищата в гр.Бяла, Варненско, а групата от с.Нова Камена е класирана за участие в събора в гр.Копривщица.
Скъпи гости на откриването на Центъра бяха домуващите в дома за стари хора в с.Полковник Савово. Точно преди пет години, на 29 юни (Петровден) 2011 година бе открит и Дома за стари хора.Сред гостите бяха още Председателят на Общински съвет Тервел г-н Калоян Енчев, Зам. Председателят г-жа Стефка Костадинова, Зам.Кметовете Дияна Илиева и Пламен Желязков , Изпълнителният Директор на МИГ г-н Николай Манев, както и кметовете на селата, чиито жители ще ползват услугите на новия център.
Празникът завърши с почерпка, като ястията за гостите бяха първите, приготвени в кухнята на новото социално заведение.
Центърът за социални услуги в с.Нова Камена е вторият от общо три центъра , които Община Тервел изгражда в периода 2013-2015 година. В края на 2014 година отвори врати центърът за социални услуги в с.Коларци, а в началото на м.септември ще бъде готов за работа с потребители и центърът за социални услуги в с.Поп Груево. И трите центъра са резултат от общинската политика за приоритизиране на социалните услуги за хората от малките села в тервелско , намерила отражение в стратегията за местно развитие на Местната инициативна група ( МИГ).Проектите за трите социални центъра са изработени и управлявани от служители на Община Тервел от екип с ръководител Зам.Кмет Дияна Илиева.
На първи юли т.г. центърът в Нова Камена ще започне работа с първите 30 потребители – възрастни хора от селата Нова Камена и Кладенци. Продължава записването на желаещите да ползват услугата в петте села. От началото на новата учебна година в центъра ще се подготвя и храна за петте детски градини в селата в района на новия център.

Публикувано на 30 Jun 2015