ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: БОГАТА И НОВА ПРОГРАМА ОТ ТАНЦОВО-ПЕВЧЕСКА ГРУПА „ДОБРУДЖАНСКА ОГЪРЛИЦА” ЗА ПУБЛИКАТА В ТЕРВЕЛ

Любителите на автентичните добруджански песни, танци и традиции и тази година имаха възможността да се срещнат с изкуството на фолклорните формации при НЧ „Димитър Дончев – Доктора 1893“ гр. Тервел с ръководител Радка Адамова.
Танцово – певческа група „Добруджанска огърлица“ и мъжката певческа група изненадаха публиката си с богата програма. Едно след друго се редуваха майсторските изпълнения на жените и момчетата. Добруджанските напеви бяха съпътствани от автентичните стъпки на сборенката и други хора. Хумореската, представена от певиците с артистичен талант Калинка Рикова и Станка Георгиева, внесе допълнителен колорит в настроението.

Втората част на концерта бе посветена на възстановката на обичая „Меденик“. Той е елемент от традиционната семейна обредност, изпълняван в навечерието на сватбата. Ритуалът е известен още като „Засевки“, „Засевка“, „Засев“ и др. и представлява комплекс от обредни действия по приготвянето на сватбените хлябове в дома на годеника и в дома на годеницата. Започва в четвъртък преди неделята, определена за сватбата, по залез слънце. В дома на младоженеца се събират най-близките на семейството и започват с подготовката на сватбените реквизити. Първо се изработва Сватбеният байрак, който е символ на „дървото на живота“. Знамето е с две лица – бяло (цветът на невинността) и червено (на кръвта и любовта). Украсява се с пуканки от червената страна, а иглата се пришива на върха, сплитайки конеца на кръст. Върхът на байрака завършва с ябълка – за плодородие и берекет и китка босилек – за здраве. Подготовката е съпроводена от изпълнение на песни и наричания. А като е готов байракът се завива хоро на песен.
През съботния ден в дома на момчето деверът и зълвата извършват обредно засяване на брашното за меденика през две сита. Двамата са празнично облечени, зълвата има китка на глава, а главите на двамата са покрити общо с червено покривало. Целият ритуал отново е съпроводен с изпълнението на песни. След омесването на две пити „меденик“, нощвата се остъргва със златен накит или монета. С питата се играе хоро, на което отново се изпълняват различни обреди.
Две жени канят близки моми и ергени от махалата и селото да отидат на „Меденик“. На кладенеца се събират хора от родовете на момчето и на момичето, там се извършва ритуално люлеене на деца и наричане какво ще е първото дете в новото семейство. Накрая част от Меденика се носи в къщата на булката, където отново се изпълняват обредни песни на хоро. На следващият ден (в неделя) е сватбата.
Изпълненията в концертната програма бяха под съпровода на оркестъра в състав: Светлин Марков – ръководител, Недко Гочев – акордеон, Николай Ненов – гайда и гост музикантите Стефка Василева – тамбура и Стефан Георгиев – гъдулка. С индивидуално изпълнение се включи и Марин Димов – ученик в СОУ „Св. Кл. Охридски“ – Добрич. Битовият стил на сцената бе допълнен от пана с български шевици, рисувани то Цанка Жечкова.
На финала изпълнителите получиха цветя и поздравления от Кмета на общината инж. Живко Георгиев, от Председателят на ОбСъвет Калоян Енчев, от група „Целомъдрие“ при клуб номер1 гр. Тервел и Дом за стари хора с.П.Савово.

Публикувано на 26 Jun 2015