ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ДЕТСКИЯТ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ Е НА ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ

Започваме с това, че нашият ансамбъл има толкова много почитатели, че те не се събират в зрителната зала. За целта юбилейният концерт на танцьорите бе представен в две поредни вечери – на 5 и на 6-ти юни.Така всички приятели и почитатели на детския фолклорен ансамбъл имаха възможността да напълнят сърцата си с красотата на кръшните танцьори. Режисьор – постановчик на празничния спектакъл бе Нели Денева – гл.художествен ръководител на ансамбъла. Нейно дело бе интересната интродукция и рамка на празничното събитие – вплетени в танците моменти от историята и ежедневието на различните възрастови групи , чаровни послания , изказани от децата и младежите . Думи, внушаващи любов към родното – добруджански фолклор, роден град, Родина...Отново и отново усещане за силна връзка между земята и човека – през музиката и танца народен.

Кадрите върнаха времето с петнадесет години назад. Трогателни снимки, на които първи стъпки в танца правят дечица, които сега танцуват за последен път като абитуриенти, напускащи училището, града, ансамбъла...Снимки и видео записи от впечатляващи участия на танцьорите на национални и международни фолклорни форуми.Прекрасно музикално оформление, внушаващо чувство за безбрежни добруджански поля и здрав родов корен.
В юбилейния концерт спектакъл бяха представени четиринадесет танца : „Варненски танц” (от две възрастови групи), „Наричане на майстор”, „Джиновски танц”, „Да си поиграем”, „Добруджанчета”, „Снимка за спомен”, „Детски игри”,’Тракийска закачка”, „Гергьовденска магия”, „Добруджанско веселие”,”Добруджански мотиви”, „Северняшка въртележка”.
И отново към историята :Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева” започва своя път през 2000 година. Негов основател и главен художествен ръководител е Нели Денева. Кръстница на Ансамбъла е известната добруджанска певица и част от „Мистерията на българските гласове” – Калинка Вълчева. ДФТА „Калинка Вълчева” е участник в национални и международни фестивали и конкурси и е носител на редица награди. Удостоен е със званието ‘Представителен ансамбъл на Националната секция на ЦИОФФ – България от Първи, Втори, Трети и Четвърти Национален преглед на Фолклорните Ансамбли. В репертоара на Ансамбъла са включени танци от всички етнографски области на България. В него танцуват над 130 деца на възраст от 4 до 19 години. За петнадесет години в репертоара на Ансамбъла са поставени 43 танцови произведения по хореография на доц.Петър Григоров, Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Иван Тодоров, проф. Петър Ангелов, Иван Иванов, Румян Занев, Мариян Василев, Стефан Желязков, Даниела Колева, доц.Бисер Григоров, Нели Денева, Елена Енчева.
А сега да се опитаме да издадем рецептата за страхотната форма и успеха на тервелския ансамбъл . Получава се като се смесят в различни пропорции следните съставки: 1.Любов към фолклора, здраво вкоренен в гените на децата на Тервел, 2.Всеотдайност на родителите, които желаят силно децата им да учат български народни танци, 3.Неуморна , упорита работа с децата, автори на която са ръководителите на школите – Нели Денева, Елена Енчева, а през последните години и младия Иван Любенов,доскоро сам танцьор в ансамбъла, 4.Подкрепа – морална и финансова от читалището и общината ( през последните пет години по няколко общински и читалищни проекта за ансамбъла бяха осигурени няколко професионално изработени носии, заплащана бе външна хореография, пътувания за изяви в страната и чужбина, което допълнително стимулира проявата на таланта на танцьорите и ръководителите им) , 5.Подкрепа от цялата местна общност – спонсорства от бизнес, съдействие от училища, детски градини, читалища.А подправката е само една – любов към „всичко българско и родно”.
И отново на сцената – подходящо декорирана и с нов сценичен текстил, с ръчно изрисувани платна с мотив на добруджански шевици от читалищен служител – Цанка Жечкова, аранжирана от Нели Денева и читалищния екип. На този красив , светъл фон новите пъстри носии и лъчезарните детски лица изглеждат като в приказка. Така започва възприятието и продължава с перфектно съгласуваните движения на танцьорите, интересните хореографски хрумвания превъплатени в артистична игра, закачката с публиката, чаровното старание на „бебетата” да постигнат синхрон в танца , държейки се за ръце. Майсторски изпълнения на оркестъра съпровождат танците , бурните аплодисменти на публиката радват танцьорите и ги въодушевяват да покажат колкото може повече от уменията си. Времето минава неусетно, защото всяко хубаво нещо увлича.
След въздействащия край на юбилейния спектакъл на сцената излязоха трима души, които изиграха важна роля в развитието на ансамбъла - Кмета на общината Живко Георгиев, Председателят на читалищното настоятелство Невена Денева и Кръстницата на Ансамбъла - певицата Калинка Вълчева. И тримата, от позиция на мъдростта и вярата си в децата на Тервел, направиха всичко възможно детският ансамбъл в Тервел да има всичко, от което се нуждае, за да може да работи спокойно, а децата в него да имат самочувствие на хора, които трудейки се, могат да постигнат целите си.

Председателят на читалищното настоятелство връчи грамоти и награди на хората, които работят и са работили за Ансамбъла и читалището - Нели Денева, Елена Енчева, Иван Любенов, Радка Адамова, Светлин Марков, Недко Гочев, Николай Иванов, Петър Добрев, Георги Кралев, Добромир Иванов.Поздрав от името на родителите поднесе Светлана Денева.Родителите, както и група бивши танцьори от ансамбъла поднесоха дар - парична сума, с която да се подпомогне дейността на танцьорите. Концертът завърши с песен на Калинка Вълчева.
През летните месеци група от ДФТА "Калинка Вълчева" ще пътува до Република Хърватска, за да участва във фолклорен фестивал.

Публикувано на 10 Jun 2015