ПЪРВИ САМОСТОЯТЕЛЕН КОНЦЕРТ НА ЦЪРКОВНИЯ ХОР В ТЕРВЕЛ

Денят е 11 май 2015 г. – денят, в който православната църква отбелязва Празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Този ден е особен за част от тервелчани, не само защото в новия православен храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ се съхранява уникална икона с изображението на светците, рисувана преди 150 години, но и защото присъстваха на събитие, което в града не се е случвало повече от 20 години – самостоятелен концерт на местна хорова формация. В рамките на юбилейното 40-то издание на Пролетните празници на културата, свой дебютен първи концерт изнесе Църковният хор в Тервел. Хорът е създаден през месец февруари 2011 г. като идеята за основаването му възниква месеци преди освещаването на новопостроения църковен храм в града на 6 май същата година. Първи диригент е Стефка Димитрова – музикален педагог от гр. Добрич, чийто професионално израстване е свързано с Тервел не само като музикален ръководител, но и като общински служител и директор на ЦДГ „Здравец“ в близкото минало. Днес Диригент на хора е Живко Колев – магистър по „Музикална педагогика“, възпитаник на ШУ „Еп. Константин Преславски“, понастоящем учител по музика в СОУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел и ръководител на детска музикална школа при ОДК „Малкият принц“. Съставът на формацията еднороден, женски, непрофесионален, като в него участват служителки в общинска администрация, учителки, читалищни дейци и др.
Много бързо църковният хор в Тервел става активен участник в духовния и културния живот на града. Освен в празнични литургии, водени от местни свещеници и от Доростолския митрополит Амвросий, съставът се включва успешно и в различни прояви от традиционния културен календар, свързани с отбелязването на бележити дати и годишнини, откриване на изложби, прегледи на фолклора, тържествени сесии на Общински съвет, честване на Деня на народните будители и др.
За първия самостоятелен концерт ръководителят на състава бе подбрал програма от различни песнопения, тропари, хвалебствени песни, които се изпълняват по време на църковни служби - „Хвалите имя Господне“, „Ангел вопияще“, „О, пресладкий“, „Благослови душе моя Господа“ и др. Силно впечатление направи изпълнението и на произведения от руски композитори, български патриотични песни, песни на фолклорна основа - „Оренбургский пуховы платок“, „Спокойной ночи“, „Обесването на васил Левски“, „Запей земя“. По особен начин въздейства на публиката „Азбучна молитва“ от Константин Преславски, представена от ученичката Галина Петрова на фона на песнопението „Господи, помилуй“. Чудесно музикално допълнение в концерта бе изпълнената на пиано от младата музикантка Ина Тодорова „Токата и фуга ¹4“ от Йохан Себастиян Бах. В рецитала прозвучаха още част от наградено от Фондация „Българска памет“ есе „Кирилицата- азбука на разширението“ на Нина Жечкова от 11 клас, както и стихове за България и родината, представени от Пресила Няголова и Арма Андреева, също ученички в СОУ „Йордан Йовков“.
И както се полага на празник, изпълнителите и техния ръководител получиха заслужени аплодисменти и цветя от Кмета на община Тервел инж. Живко Георгиев, от г-жа Стефка Костадинова – Заместник- председател на Общински съвет Тервел, от първия диригент на хора Стефка Димитрова, от приятели и близки.

Публикувано на 16 May 2015