ПРЕДСТОЯЩИТЕ СЪБИТИЯ В ЮБИЛЕЙНОТО ИЗДАНИЕ НА ПРОЛЕТНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА

Началото на юбилейното 40-то издание на традиционните празници на културата ще поставим на 6 май – Ден на град Тервел. По традиция, в 9 часа Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи литургия и ще освети празничните курбани по случай храмовия празник на църквата „Св. Вмчк Георги Победоносец“. От 11 часа ще започне 11-то издание на общинския празник на фолклора с участието на съставите от читалищата в община Тервел. От 18 часа на големия площад своята програма „Картини от България“ ще ни представи Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ гр. Добрич. На 6 май ще отбележим още един юбилей – брой 300 на вестник „Тервел. Двете събития ще бъдат основна тема на юбилейния брой на вестника, който ще излезе от печат в навечерието на Гергьовден.
На следващия ден, 7 май, в залата на Общината ще се проведе тържество, посветено на Деня на Европа и 70- годишнината от края на Втората световна война . Ще участват група за художествено слово от СОУ „Йордан Йовков“ с ръководител Пенка Стратиева, Квартет „Добруджа“ – Добрич и Църковен хор - Тервел.
Църковният хор с диригент Живко Колев ще ни поднесе своя първи самостоятелен концерт на 11 май – Денят на св. равноапостоли Кирил и Методий. Програмата ще бъде изпълнена в Храм „Св. Вчмк Георги Победоносец“.
Спектакълът „Пътуване към себе си“ ще представят на 13 май момичетата от Балет „Каприз“ при ОДК „Малкият принц“, с ръководител Живка Ненова. На 14 май Школата за изобразителни и приложни изкуства при ОДК, с ръководител Виолета Янкова, ще открие своята 10-та годишна изложба - във фоайето на втория етаж на Общината.
Драмата „Свекърва“ от Антон Страшимиров ще можем да видим в залата на читалището в изпълнение на актьорския състав на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна на 21 май.
15 и 18 май са датите, на които двете гимназии в Тервел ще изпратят своите зрелостници - с тържества , организирани от всяко от двете училища в предиобедните часове на съответния ден.
На 24 май с празнично шествие пред сградата на Общината ще отбележим Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ще бъдат наградени отличените в общински, национални и международни конкурси ученици. Вечерта своя първи бал ще отпразнуват абитуриентите.
Руслан Мъйнов и Държавен симфоничен оркестър Шумен ще поднесат на тервелчани концерт от руски романси и любими песни на 27 май в залата на читалището.
На първи юни ще празнуват най- малките тервелчани. За тях ще има празник на площада. А на 2 юни малчуганите ще могат да се забавляват с куклите и актьорите на Драматично- куклен театър Силистра - тетралната постановка „Юнакът Келчо, принцесата и змея“.
Своят 15- годишен юбилей ще отбележи ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Димитър Дончев – Доктора – 1893“ с гл. художествен ръководител Нели Денева. Младите танцьори ще имат два поредни концерта : на 6 и 7 юни, в залата на читалището.
Празниците на културата продължават с още една театрална постановка – „Чифликът край границата“, която ще видим на 10 юни в изпълнение на актьорите от Драматичен театър „Йордан Йовков“ Добрич. Постановката се посвещава на 135- годишнината от рождението на Певеца на Добруджа Йордан Йовков.
В културния афиш със самостоятелната програма ще се включи и Танцово-певческата група за изворен фолклор „Добруджанска огърлица“ при НЧ „Димитър Дончев – Доктора – 1893“ гр. Тервел с ръководител Радка Адамова на 12 юни в залата на читалището.
Празниците ще завършат с продукцията „Музика без край“ на възпитаниците на Вокална студия Тервел при ОДК „Малкият принц“ с ръководител Живко Колев на 23 юни в залата на читалището.
Седмица по- късно, на 1 юли, стартира общинската ваканционна програма „Наше лято“. Много забавления и игри за децата от всички възрасти са предвидени през двата ваканционни месеца - юли и август.

Публикувано на 19 Apr 2015