КАКВИ СЪБИТИЯ ДА ОЧАКВАТ ТЕРВЕЛЧАНИ ПРЕЗ ЮБИЛЕЙНАТА ЗА ГРАДА 2015 ГОДИНА

На 30 януари с празничен концерт , в който със своя програма ще се представи Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ , Община Тервел ще постави поредица от прояви, свързани с отбелязването на 55- годишнината от обявяването на Тервел за град.


През последната седмица на януари ще излезе от печат специален брой на вестник „Тервел“, с който ще поставим началото на поредица от публикации, свързани с миналото на града – от годината, в която той е станал град (1960) до 1979 година. На страниците на вестника , в рубрика „Успелите тервелчани“ ще Ви запознаем с хора от Тервел, които са намерили призвание и успех в различни житейски сфери – наука, спорт, култура, кулинария. През годината ще бъде отпечатан и брой 300 на вестник „Тервел“, чието начало бе поставено на 26.01.2006 г. с отпечатването на първия му брой.
През февруари ще бъде обявен конкурс „Искам да разкажа… моята мечта за Тервел“, чиято цел е да мотивира творящите хора да се запознаят с историята на родния край, с фактите около възникването на селището и неговото обществено- икономическо развитие, с почетните знаци и символи на общината. Да се провокира вниманието на хора от всички възрасти да се срещнат с по- възрастните хора, да чуят и запишат техните разкази от първа ръка. На разположение на участниците в конкурса ще бъдат архивни печатни материали от местните вестници „Бразда към комунизма“, „Димитровски завет“, „Тервелско слово“, и „Тервел“. От участниците ще се очаква да разгледат и издирят стари снимки, да направят нови такива. Желаещите да се включат в различните компоненти на конкурса могат да представят свои рисунки, приложни изделия, стихотворения, разкази, спомени, снимки, колажи и др. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в средата на месец май. Във всички компоненти ще бъдат излъчени победители , а наградният фонд ще се осигури от Община Тервел.
През месеците май и юни ще бъдат организирани за 40-ти път Празници на културата. Отново тервелчани и гостите на града и общината ще могат да се срещнат със свои любимци от големите музикални и театрални сцени.
През 2015 година се навършват 55 години от провеждането на първия Добруджански събор, 75 години от подписването на Крайовската спогодба, 130 години от Съединението на България и 135 години от рождението на Йордан Йовков. Във връзка с тези годишнини се планира организирането на ретроспективна фотоизложба, документална изложба от фонда на РИМ Добрич, срещи с изследователи на Добруджа. Община Тервел ще провокира историческите интереси на подрастващите като им даде възможност в рамките на ваканционната програма „Наше лято“ да се включат в работата на общинския музей – така те ще се запознаят с артефактите от различните исторически периоди - от древността до днес. Ще разгледат богатия фотоархив, ще открият богатството от картини и пластики, дело на прочути български художници. Така децата с по- специални интереси ще имат възможност за задълбочени занимания в област, различна от традиционните забавления, организирани в рамките на ваканционната общинска програма. Във връзка с юбилейната годишнина от Крайвската спогодба, участниците в историческата секция към ОДК ще участват в образователна екскурзия до исторически местности в Добруджа.
След наситената с краеведски занимания година, през есента ще се проведе и юбилейно 10 издание на Крос „Златна есен“ – начинание на Община Тервел и КЛА „Атлетик“. Това е индивидуална надпревара за учениците от 5 до 12 клас на училищата на територията на община Тервел, в която най-добрите получават награди.


Публикувано на 20 Jan 2015