КРАТКА ХРОНОЛОГИЯ НА КУЛТУРНИТЕ ПРОЯВИ, МЛАДЕЖКИТЕ И СПОРТНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 2014 Г.

Всяка година Община Тервел приема календар за културните прояви в града и общината, както и програма за младежките и спортните дейности.
В културния афиш през 2014 г. традиционно присъстваха прояви с местен характер, както и такива, чрез които жителите и гостите на града и общината да могат да се срещнат с изпълнители и артисти от големите сцени в страната. Тервелчани отбелязаха традиционните празници Бабинден, Лазаровден, Великден, Коледуване. В чест на Националния празник на България 3 март бе проведен тържествен концерт с участието на всички състави от Народно читалище „Димитър Дончев – Доктора“, Балет „Каприз“ при ОДК „Малкият принц“, група „Художествено слово“ при СОУ „Йордан Йовков“ и Църковен хор при храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Бе организиран и общински ученически конкурс за мултимедийни презентации „България- моята родина“.


По време на Пролетните празници на културата се насладихме на срещите си с танцьорите, музикантите и певците от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и спектакъла „Майка България“. Многобройните почитатели на Графа се радваха на концерта му и автографите, получени от идола им. Любителите на театъра отново се срещнаха с талантливите актьори от театър „Искри и сезони“ и постановката „Избори до дупка“ от Бранислав Нушич. Най- малките зрители посрещнаха с много емоции приказката „Кривото патенце“ от Елин Пелин, изпълнена от невероятно красивите кукли и артистите от Държавен куклен театър Варна. Културната програма бе допълнена със самостоятелните концерти на ДФТА „Калинка Вълчева“ и ТПГ „Добруджанска огърлица“ при НЧ „Димитър Дончев – Доктора-1893“, Балет „Каприз“ при ОДК „Малкият принц“, празника на приказките „Хитър Петър и Богдана в наше село на мегдана“ по идея на екипа на ЦДГ „Здравец“. По време на Празниците бе отбелязано ХХ юбилейно издание на общинския празник на фолклора, в който се включват индивидуални изпълнители и колективи от цялата община.


На 21 и 22 септември бяха проведени Конкурсът за изпълнители на традиционна добруджанска песен „Калинка Вълчева“ и Добруджанския събор, на които си дадоха среща над 200 индивидуални изпълнители, инструменталисти, фолклорни и танцови групи от цяла Североизточна България. Бе отбелязан 50 години творчески път на почетната гражданка на Тервел - певицата Калинка Вълчева.
През 2014 г. Община Тервел подпомогна участията на ДФТА „Калинка Вълчева“ и Балет „Каприз“ в Международни конкурси и първенства в Хърватска. Успешно и с голям интерес се проведе общинска ваканционна програма „Наше лято“. Бе отбелязан 70- годишния юбилей на НЧ „Христо Ботев“ с. Каблешково. Подкрепа получиха празничните прояви на целодневните детски градини и пенсионерски клубове. Както винаги, селата от общината бяха финансирани в организирането на ежегодните им местни празници.За всички дейности по културния календар на общината са изразходвани около 65 000,00 лв.
Спортните мероприятия бяха концентрирани през месеците април, май, юни, октомври и ноември. През пролетта бе организирано 10-то издание на възстановения през 2004 г. Крос „Хан Тервел“, а през октомври - лекоатлетическо състезание „Златна есен“. И в двете състезания премериха сили спортисти от двете гимназии в Тервел, както и от основните училища в Коларци, Нова Камена, Безмер и Зърнево. Юбилейно, за десети път се проведе и междуучилищния футболен турнир. И в него се надпреварваха отборите на общинските училища. Бяха финансирани състезанието „Млад огнеборец“ и турнири по шахмат.Община Тервел подпомогна участията на отборите на КЛА „Атлетик“ и Детската школа на ФК „Септември 98“ при участията им в национални и регионални състезания и шампионати. Изключително силна бе годината за Нягол Тодоров, който завоюва първите места в почти всички републикански кросове. МКБППМН бе инициатор и организатор на общински турнир по волейбол, в който участваха сборни отбори от града и останалите населени места. Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните бе организатор и на различни младежки дейности. Бюджетът на спортните и младежките прояви на Общината бе в размер на 10 000лв.

Публикувано на 03 Jan 2015