ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В ТЕРВЕЛ ИМАТ НОВИ КАБИНЕТИ

Община Тервел въведе в експлоатация на 26 ноември тази година нови амбулатории за четиримата лични лекари , чиито практики са устроени в общинския център - Д-р Красимир Гочев, Д-р Боряна Паскова, Д-р Димитричка Димитрова и Д-р Андрей Вълов. Всеки от четиримата лекари има на разположение кабинет за прегледи и манипулационна. Помещенията са с излаз в общ коридор. Площта на амбулаториите е по-голяма от досега ползваната от лекарите. Основните три предимства на новите кабинети са следните:


• намират се на приземен етаж, като достъпът до тях се осигрява през вход с рампа. Така посещението на личния лекар вече не представлява проблем за трудно подвижните хора.Досега личните лекари работеха на втория етаж на сградата, без асансьор и много хора срещаха трудности да достигнат до кабинетите;
• отоплението е централно, с парно, което решава проблема с неотоплените помещения през зимата.Фактът, че всеки личен лекар работи като дружество по търговския закон доведе до това, че общите помещения , които се ползват от лекарите и респ. от пациентите по правило са студени и неподдържани. Този проблем вече не съществува.Всички помещения са топли, а санитарните възли са отремонтирани;
• пациентите, които посещават личните си лекари, могат да ползват услугите на медицинския център, без да излизат от сградата - кабинетите на личните лекари са свързани с топла връзка с медицинския център.
Новите амбулатории са начинание, което надгражда приключилия през лятото на тази година проект за преструктуриране на болницата в Тервел в медицински център.Той беше финансиран по Оперативна Програма "Регионално развитие 2007-2013". В крайна сметка, с европейски и общински средства местната власт успя да оптимизира , като паралелно с това и обнови материалната база за здравни услуги в общинския център и така да я направи удобна за пациенти и лекари. Дали обаче пациентите от Тервел ще получават качествено здравно обслужване - това вече е в ръцете на хората, които трябва да реформират системата и да спрат изтичането на средства от нея.Надяваме се , че това ще стане - или поне такива намерения декларират държавниците ни.
А междувременно Община Тервел продължава работата си по здравната база по селата. През декември тази година ще бъдат въведени в експлоатация кабинети на лични лекари и стоматолог в център за социални услуги в с.Коларци. Изпълняват се строителни работи и по центъра за социални услуги в с.Нова Камена. През пролетта на 2015 г. и там ще има нови медицински кабинети.Приключи и избора на изпълнител на строителството за центъра за социални услуги в с.Поп Груево. Там също ще се изгради зона за личния лекар - с амбулатория, кабинет и чакалня за пациентите.Трите проекта се финансират отново с европейски средства - по Програма за развитие на селските райони, със съфинансиране от Община Тервел.
През този месец започват и първите начинания, които общинското ръководство и медицинският център в Тервел предприемат в полза на хората по селата - т.нар. мобилни здравни услуги. Организират се изнесени приемни дни на кардиолог и невролог от медицинския център в села от общината - двете специалности са крайно необходими за възрастните хора, които в преобладаващата си част са хипертоници и имат проблеми, свързани с прекарани инсулти и инфаркти.Мобилните услуги са възможни , тъй като центърът разполага с опитни специалисти, нова апаратура и нова линейка.

Публикувано на 01 Dec 2014