Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: 62-РИ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“

21-ви ноември – денят, в който всяка година учители и възпитаници на СОУ „Й. Йовков“ се вглеждат в миналото и мислено вървят по стъпките на човешкото съзряване, следвайки нравствените идеали на избранияот тях патрон.
За поредна година зрителната зала на училището събра млади и стари - по силата на традицията, подвластни на обичта към творчеството на писателя, на желанието на децата да полетят на крилете на сътворените от тяхното слово, песни и танци бели лястовици... Едно пъстро птиче ято от талантливи ученици и учители пресътвори за пореднен път света на Йовков на училищната сцена и показа, че Средно общообразователно училище „Й. Йовков“ е модерно и европейско, една желана територия за ученици и учители.
Верни на традициите и заредени с духа на Боряна, Серафим, Люцкан... и в днишни дни, макар носители на нови ценности, ние, ученици и учители, оставаме верни на човечността, с която ни покоряват Йовковите герои.
Нека бъдем все така отговорни и щедри, мъдри и добри! Да се обичаме, както ни учи Йовков, да си прощаваме, както го правят неговите герои! Да вярваме в доброто, да сме подвластни на красотата и да следваме своята бяла лястовица ... все по теля... на човечността!
На 21 ноември отбелязваме рождението на Йордан Йовков. Израснал и възмъжал в просторна и хлебородна Добруджа, художникът- хуманист се сраства с нея, приобщава се към нейната съдба и я обиква и одухотворява както никой друг преди него. Тя му става истинска родина. Тук Йовковата любов към хората се превръща в основа на неговото творчество, а култът към красотата, хармонията и съвършенството – в негов основен нравствен и естетически критерий.
На 21 ноември учителите и учениците от СОУ „Йордан Йовков“ отдадоха заслужена почит към паметта на своя патрон и 134- годишнината от неговото рождение. Началото на празника бе поставено от Помощник-директорът г-жа Румяна Станкова, която поздрави всички настоящи и бивши учители, ученици и служители и награди отличилите се ученици в конкурс за рисунка по Йовкови произведения: Иванина Стефанова 5б, Инна Росенова 6в, Ивелина Анчева 8б, Иванина Денева 6б, Веселина Боянова 7в, Иван Пенев 6б, Ясен Иванов 7г, Стелияна Росенова 7г. и в конкурс за есе: Ясмин Феим 9а, Галина Петрова 11а, Христина Христова 9а и Юсния Февзиева 9а.
Началото на празничната програма постави Вокална студия Тервел със солисти Арма и Пресила, в съпровод на младия гайдарджия Ивайло,китарен състав и ударна секция, които се подготвят под ръководството на г- н Живко Колев. Последваха грациозните танци на двете формации на Балет „Каприз“ с ръководител г-жа Живка Ненова. Част от своето есе представи отличената с първа награда Ясмин Феим, а Пресила Няголова и Екатерина Николаева рецитираха стихотворения за Йовков.
Много емоционално и с много артистично майсторство бе въплъщението в ролите на героите от драмата „Боряна“, която представиха учениците от IX клас, подготвени от г-жа Росица Стратиева и г-н Христо Риков. В сватбата в края на представлението се включиха и танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ с гл. худ. Ръководител Нели Денева. Всички участници и техните ръководители получиха заслужени аплодисменти от публиката.


Поздрав към домакините и гостите на СОУ „Йордан Йовков“, от името на Председателя на Общински съвет Калоян Енчев и Кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев, поднесе г-жа Стефка Костадинова – Заместник-председател на ОбСъвет Тервел.
СОУ "Йордан Йовков" е най-голямото общинско училище. То е средищно - в него учат деца от 1 до 12 клас не само от Тервел, но и от селата Честименско, Божан, Поп Груево, Жегларци, Кочмар , Полк.Савово и Бонево.

Публикувано на 24 Nov 2014