ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ОБЩИНСКИ НОВИНИ ПРЕЗ М.ОКТОМВРИ

КЛУБ „АТЛЕТИК“ СТАРТИРА НОВИЯ СЕЗОН С ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ И НАГРАДИ

В началото на есента в гр. Варна се проведе традиционния лекоатлетически пробег. Участваха всички най-добри състезатели на средни и дълги разстояния от цялата страна. Достойно се представиха състезателите на клуб по лека атлетика „Атлетик“ гр. Тервел. При юношите младша възраст, които пробягаха 3000 м. Нягол Тодоров се класира на второ място, а Момчил Младенов- на четвърто.
В групата при юноши старша възраст, които се състезаваха на 4000 м. Златин Стоянов се класира на четвърто място.

Ден след това в гр. Горна Оряховица се проведе шосеен пробег в памет на треньора Димитър Велиславов. Тук при юношите младша възраст, които се състезават на 1200 м., Нягол Тодоров се класира на първо място, Момчил Младенов- на шесто, Борис Миткав- на десето, а Рафаел Радославов- на дванадесето.
И на двата пробега класиралите се на първите три места бяха наградени с медали, а до шесто място- с грамоти и парични премии.
Община Тервел, която финансира изявите на спортистите, поздравява участниците с успешния старт на състезателния сезон.
Деветото издание на крос „Златна есен” ще се проведе на 29.10.2014 г. в градския парк на Тервел. Припомняме , че този крос бе едно от първите неща, които общината успя да финансира чрез евросредства през далечната 2005 година.Финансирането бе от Програма „Младеж”по проект „Знаещи на старта” .

ОБЩИНСКИЯТ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС ЗАПОЧНА РАБОТАТА СИ ЗА УЧЕБНА ГОДИНА 2014 / 2015

ОДК”Малкият принц” в Тервел откри учебната година за всички свои възпитаници на 1 октомври . Комплексът е любимо място за децата и учениците, които обичат да посещават школите и клубовете му. Тържеството премина с пожелания за успешна година, пълна с награди и хубави емоции от Директора на комплекса – Виолета Димитрова и Зам.Кмета Дияна Илиева. На празника бяха връчени наградите на децата, отличени в конкурса за рисунка „С очите си видях бедата”.Свои изпълнения представиха момичетата от вокална студия „Тервел” и Ивета Красимирова от Балет „Каприз”.
След като работиха усилено през юли и август, за да дадат на децата на Тервел поредната хубава ваканция чрез „Наше лято” и да се подготвят за участия в мажоретни събития в Хърватска и Албена, педагозите от ОДК започнаха подготовката на новата учебна година. Отново се сформират групи за занимания в школата по приложни изкуства с ръководител Виолета Янкова. Балерините от Балет „Каприз” биха се радвали , ако към техния успешен тим се присъединят нови млади дами , обичащи танците.С ентусиазъм започват работа и двата клуба по автентичен фолклор , ръководени от Росица Стратиева и Стойка Жекова.Децата от града могат да се включват и в традиционно работещите от години клубове по екология, художествено слово, вокална студия „Тервел” и други, които осигуряват постоянни или периодични и тематични занятия с деца.
Тази година в комплекса започва работа и школа по керамика. Децата ще могат да показват сръчност на грънчарско колело и да пекат изделията си в пещ, след което ще ги украсяват. Очакваме в края на учебната година изложба на младите любители на глината. Школата се води от Цанка Жечкова, специалист по керамика.
Желаещите да практикуват куклено изкуство също могат да заявяват желанието си в ОДК или в читалището в Тервел. Читалищното настоятелство е решило да сформира група по куклено изкуство, която ще започне работа след около два месеца. За целта ще се ползват налични кукли и декори, които Община Тервел закупи по свой вече приключил проект, финансиран по Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси”.
Общинският детски комплекс в Тервел има дългогодишна история. Общината го запази от закриване в годините, в които за този тип звена не се осигуряваше никакво финансиране и предостави за работа на комплекса нова сграда в Тервел – ремонтирано бивше ученическо общежитие.Инвестицията в децата даде отличен резултат – наградите и успехите на малките тервелчани, които посещават школите, организирани от ОДК са безброй и радват всички ни.

ПЪРВИ ИЗЯВИ НА УЧЕНИЦИТЕ

Първите успехи на учениците вече са факт. С рисунката си "Родопчанка" Радостина Николова , на 14г. от ШИПИ към ОДК "Малкият принц" спечели второ място в Националния конкурс "Вълшебният свят на Родопите". В трета възрастова група трето място спечели и рисунката "Дяволски мост" на Христо Атанасов Христов- 16г.

ЛИЧНО ОТ УЧЕНИЦИТЕ ОТ КЛУБОВЕТЕ ПО АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР

„Протестите в историята“ – това бе мотото на тазгодишния конкурс, обявен от фондация „Ценности“. Ние, краеведите, от СОУ „Й. Йовков“ приехме предизвикателството и тръгнахме по следите на „Тихия бунт на хората в Добруджа срещу колективизацията на земята в годините 1945-1960“. Трудна се оказа изследователската ни работа. Защото времето за нас, младите – Грета Георгиева, Василена Валентинова, Рая Стефкова, Ели Петрова, Галина Миленова и Божидар Иванов е далечно и непознато, а хората, с които се срещнахме, не желаеха да застават пред нашата камера и да разкъсват незарастнали рани. Но старите обичат младостта да докосва душите им, а младите имат тайни за достигане и до най-заключеното сърце. Така успяхме – да научим десетина родови истории, да опишем обективно отражението на времето върху човешките съдби. Разказите на очевидци на събитията подкрепихме с факти от Държавен архив Добрич и архива на община Тервел, с много снимков материал. Писмената разработка допълнихме с 30-минутен филм. Вълненията ни останаха в миналото, но ни заредиха с още по-голямо желание за работа. Още повече, когато разбрахме, че работата ни е високо оценена – ²²-ро място сред 157 участници, парична премия за нас, учениците, и награда за научно ръководство за нашите учители Росица Стратиева и Цецка Божилова. А училището ни получи Специалната награда за участие, защото в конкурса участва още един отбор – този на Йоана Дамянова под ръководството на Стойка Жекова.
Наградите бяха връчени от министър Румяна Коларова – инициатор на конкурса и член на журито. Какво по-голямо признание за децата от нашия малък град, за техните ръководители и община Тервел, която подкрепя всяка наша изява.
С благодарност към всички, които ни сътрудничиха написаха децата от Клуб за автентичен фолклор и краезнание!

Публикувано на 21 Oct 2014