ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ВАКАНЦИОННИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ И НОВИ ПЛАНОВЕ ЗА ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Август е месецът на най-активните летни занимания. Затова избираме за водеща тема ваканцията на децата в Тервел. Общинска ваканционна програма „Наше лято“ продължи по своя августовски график и осигури изненади и чудни приключения за децата от Тервел и малките гостенчета на баба и дядо от други градове.
Йо-хо-хо! Малчуганите преживяха истинско морско приключение ,търсене на истинско съкровище! На 20 август в 17.30 часа в басейна на ЦДГ”Здравец” се проведе невероятно и забавно Пиратско парти. Пиратският кораб не можа да побере приключенците. Участниците бяха децата, посещаващи мероприятията от Програма „ Наше лято” към ОДК” Малкият принц” . По регламент всички малчугани трябваше да бъдат облечени с подходящи дрехи за море, изработени от отпадъчни материали. Прекрасни деца, облечени в оригинални костюми дефилираха около басейна. На всички беше обяснено, че не бива да изхвърлят безразборно хартии, пластмасови чаши, найлонови торбички, за да не замърсяват природата и населените места. Малчуганите показаха какво са успели да изработят – страхотни костюми, капела против слънце, тениски и още много аксесоари. Естествено имаше Мистър Пират и Мис Пиратка. Журито единодушно определи Иван Пенев за Мистър Пират и Никита Йорданова за Мис Пиратка. Поощрителна награда получи и Момчил Тошков от град Добрич. В играта „Открий съкровището“, децата най-напред намериха бутилката, хвърлена във водата. В нея бе картата за пътя, по който да открият съкровището. Води се невиждан пиратски бой с балони, теглене на въже, гуляй с червено вино/ сок от череши/ във водата, делфински скокове през препятствия и много други забавни и тематични игри. Фурор предизвика играта „ Изяж си прасковата, без да докосваш с ръце”. И накрая нощната дискотека във водата поразхлади горещите страсти.

Водещите Капитан Пепе и сестра му Принцеса Ан, заедно с ди-джей Васко- Ей успяха да създадат неповторима и незабравима вечер за всички!
На 21 август се проведе и дълго чаканият Весел детски карнавал. Край фонтана от 17:00 часа се събраха много граждани, родители, баби и дядовци на маскираните участници. Всички те аплодираха децата с карнавални костюми, предвождани от Клоуна на ОДК „Малкият принц“. На дефилето около фонтана се видяха маскирани деца като индианци, принцеси, негри, пирати, палячовци, вампири, пчелички. Оригинални детски костюми бяха показани от Калинката, Морячето, Котаракът в чизми, малките жители от каменната ера от градчето Бедрок и др. С короната „Мис Карнавал“ се окичи Ивета Тодорова Стоянова- на 9 години, а титлата „Мистър Карнавал“ завоюва Димитър Николаев Тодоров- на 7 год.

На същия ден беше подредена фотоизложбата на открито „Победи опасността“, организирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, в сътрудничество с Детска педагогическа стая и ОДК „Малкият принц“. По снимките на участниците в изложбата беше изготвена брошура „Опасните места за игра в гр. Тервел“ в тираж 200 бр., която беше връчена на участниците и гостите на карнавала. Целта на фотоизложбата беше да се насърчат децата да проявят гражданска активност, като маркират, заснемат и обявят опасните места за игра и да се предпазят взаимно. Участниците много са се постарали и наистина са успели да уловят в снимките си местата, които крият потенциална опасност за децата от наранявания и падания при игра. Оказва се, че малчуганите обичат да играят на места, които не са предназначени за тях и така могат да се наранят – например като се пързалят по постамента на паметника на Хан Тервел, като се качват по стените на входа на подлеза и др.Припомняме, че организирането на фотоизложбата е част от Кампанията на Държавната агенция за закрила на детето под наслов „Победи опасността“.
Всички участници в мероприятията бяха наградени с подаръци и грамоти.
На 26.08.2014 г. от 10:00 часа в Заседателната зала на Община Тервел се представиха две куклени пиеси от деца-актьори. Школата бе създадена като нов акцент в общинската ваканционната програма.С децата работи педагожката Маргарита Тодорова от Тервел. Весел и пъстър празник поднесоха малките актьори на своите гости.Куклите и декорите бяха тези, които Общината закупи по свой предходен проект - „Заедно на училище”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Така на практика се постигна рационално надграждане на проекта - нещо, което е задължително, когато ползваш европейски средства.

Тук е мястото да се отбележи, че Община Тервел планира да разшири дейността на Общинския детски комплекс за идната учебна година с две нови форми - школа по кукловодство и ателие по грънчарство и приложна керамика. За целта вече е осигурено специалното оборудване за оформяне на изделията от глина и изпичането им. В град Тервел има и специалист, който ще се занимава с децата.Записването на участниците за двете нови школи ще става в Общинския детски комплекс до 1.10.2014 г.
Лятото е към своя край, но за децата в Общинската ваканционна програма „Наше лято“ има още приключения. На 28.08.2014 г. за най-редовните участници Община Тервел е подготвила подарък- екскурзия по маршрут Тервел-Шабла- Дуранкулак. На нея ще бъдат поканени и най-запалените баби, които не изпуснаха със своите внуци нито едно мероприятие от ваканционната програма.

Публикувано на 27 Aug 2014