РАЗКАЗ ЗА ЕДНО НОВО ПРИЯТЕЛСТВО

От 28.07 до 2.08. 2 014 година ученици от девети и десети клас на СОУ „Йордан Йовков”, членове на клуб за автентичен фолклор и краезнание при ОДК „Малкият принц” град Тервел, приеха поредното предизвикателство - участие в семинар в Република Македония. То се осъществи по покана на Фондация „Българска памет” с председател д-р Милен Врабевски, в партньорство с Община Тервел. 13 участника /8 момичета и 5 момчета/ гостуваха на монасите в Бигорски манастир „Св. Йоан Кръстител” край град Дебър.

Представители на Фондацията и Българско културно дружество - Скопие съпровождаха учениците из залите на националния исторически музей и сводовете на Боянската църква в София, крепостта „Калето”, музеят на Гоце Делчев, градската чаршия и площада в Скопие.
Запознаването с Манастира и неговия начин на живот направи бате Диян - Доктора- лично ангажиран с нашето пребиваване в него - доброволно и заради желанието за създаване на приятелство между нас - ученици и монаси.
В продължение на няколко дни заедно обменяхме информация за конкретна дейност, опознавахме различни аспекти на живота си, учехме се на поведение и отношение взаимно. Обединяваше ни една дума –мисия - да служиш, да защитаваш; кауза -за опазване на традиции и отстояване истината за миналото и съхраняването им за следващото поколение. Престоят в манастира помогна на монасите да научат най-важната информация за живота в нашия град и общината, за дейността на клуба през годините и участието в училищни, общински, национални и международни инициативи. Учениците от своя страна посетиха всички кътчета на манастира- новоизградената библиотека на манастира /опожарена преди няколко години/, новият параклис, камбанарията. Присъстваха на литургии в черквата, храниха се заедно с всички в манастирската магерница, научиха се на малко смирение и по- различно разбиране за смисъла на най- ценното-човешкия живот. Завързаха се приятелства, които ще останат за цял живот.
Особено емоционални бяха срещите с монахините от метоха в Райчица, чиито храм носи името като на храма в Тервел- на св. Георги Победоносец. И там, и в нашия град младите тервелчани се поклониха на негови свети мощи. В реално време се потвърди мъдростта, че разстоянията нямат значение при обща мисия. С трепет докосваха свети мощи, съхранявани и в самия манастир. Научиха за чудодейната сила на иконата на св. Йоан Кръстител, пред която много хора от близо и далеч търсят помощ и божия благодат. Имаха удоволствието да бъдат напътствани в живота лично от игумена на манастира- архимандрит Партений- човекът, възродил живота в манастира и изградил го отново след пожар отпреди няколко години. За раздаването му за каузата Бигорски манастир- средище на православието важат думите на една от монахините: „когато по този край имаше война и хората рушаха, отец Партение градеше”. Този свят човек в беседата си отбеляза необходимостта от въвеждане на вероучение в училище- като преграда пред изкушенията на съвременния динамичен свят и за опазване морала и общочовешките добродетели.
Участниците имаха „късмет” и при срещата си на живо с главата на Македонската патриаршия - архиепископ Стефан, довел в един от дните на престоя гостите си от Румъния да ги благослови. Лично. Радваха се на внимание и обич от страна на постоянно пребиваващите в манастира 25 монаси, 12 монахини и около 30 доброволци, на гостите на манастира от Република Македония и чужбина,като негови почетни гости. Възхищаваха се и вземаха пример и от техния ентусиазъм и сила на вярата, осъзнавайки, че това е пътят на техния живот и на старанието им да покажат и сградите, и хората в реално измерение - днес и сега - осъзнавайки силата на каузата - да опазиш и надградиш, да разширяваш дейността си днес и да чертаеш планове за реализация утре и в следващите години.
В един от дните на семинара учениците посетиха град Охрид и се запознаха с част от неговите забележителности: докоснаха се до зидовете и каменната настилка на прочутата Самуилова крепост; до бисерите на охридското езеро; влязоха в храмът „Св. София”; на място видяха плодът от изследванията си във връзка с 1000- годишнината от царуването на Самуил, на времето на което бяха посветили есеистични творби, отвели ги на семинар в град Варна под ръководството на г-жа Росица Стратиева /организиран отново от Фондация „Българска памет”/. Учениците имаха възможност да видят отблизо сградата на училището в гр. Дебър, да прекосят градовете Велес и Струга.
Връщайки се обратно в родината те отново се потопиха в ежедневие и минало, посетиха българските светини- църквата „Света София”, храмът „Александър Невски”, синодалната палата в София. Снимаха се за спомен пред президентството с гвардейския караул, влязоха в МОЛ и киноцентър, замениха монашеските гостни с модерно оборудвани хотелски стаи. Остана частичната душевна промяна на спомените - за новите приятели; за нуждата- да имаш и отстояваш кауза, която да предадеш и на другите днес и в бъдещето.
Искам да благодаря на кметския екип за отношението към работата ни от името на всички негови участници. Трудът, на които през годините отведе тези момичета и момчета в това кътче на вярата- Бигорски манастир „Св. Йоан кръстител” в Република Македония. Уверявам Фондация „Българска памет”, че участниците в клуба ще продължат да работят за опазване на родовата памет и духовните центрове, за съхранение традициите в автентичен вид като част от европейското културно наследство. Уверявам и ръководителите на ОДК и СОУ, че ще се опитваме да разширяваме дейността си в посока подсказана ни от г-жа Илиева /при срещата ни с кметския екип сред пътуването/- проучване работата на българските манастири за поддържане на духовността и вярата.
Радвам се, че чрез децата на Тервел и клуба хората отвъд Шар планина научиха нови неща -за младите хора и тяхната духовност, за силата на приятелството и вярата.
Можете да намерите още информация за това ново приятелство и на сайта на манастира: bigorskimqgmail.com.
Благодарности и на фирма „НЕМО ТРАНС” за удобното и съпричастно пътуване.

СТОЙКА ЖЕКОВА МАРИНОВА-
Главен учител в СОУ „Йордан Йовков” и ръководител на клуб за автентичен фолклор и краезнание при ОДК „Малкият ринц” град Тервел, обл. Добрич, Република България.

Публикувано на 18 Aug 2014