ОТКРИВАНЕ НА БАЗАТА ЗА ТРУДОТЕРАПИЯ КЪМ ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В С.ПОЛК.САВОВО

Занятие с деца по билкарство и цветарство в Програма „Наше лято”

На 29 юли малките еколози - участници в „Наше лято“ заедно с възрастните хора от Дом „Радост” откриха новата база за трудотерапия към дома. На празнично украсения разсадник в с. Полковник Савово малчуганите проведоха своето занятие по екология, билкарство и цветарство. Да запознаят децата с ценните билки и да им помогнат бяха дошли и домуващите в ДСХ „Радост“.

В началото госпожа Виолета Димитрова – директор на ОДК „Малкият принц“, с помощта на вещи в озеленяването специалисти запозна децата с видовете билки, качествата и приложението им в народната медицина. За тематичното еко- занимание Община Тервел се бе погрижила да осигури разсад от мента, розмарин, босилек, лавандула, маточина, лофанг, стевия, салвия, градинска юка, хеле, здравец, черна къпина и други видове. Децата, заедно с придружаващите ги баби, както и хората от Дома, започнаха да засаждат храстите и тревистите растения. Всяко от децата получи персонална задача да посади едно цвете, храст или билка. Започна надпревара с мотиките, лопатите и садилата. Повечето от децата за пръв път се докоснаха до тези земеделските инструменти, както и до градинарството, но въпреки това не им липсваше желание да сътворят със собствените си ръце нещо красиво.

След свършената задачата малките работници усетиха сладостта на хляба и заедно с бабите и дядовците от Дома попяха песни за България. Всички, посетили този пикник , останаха с приятните усещания от близостта на природата и добрите сърца на хората около тях.
В свободния терен на новия разсадник бяха засадени първите 50 корена растения. Задачата да се грижат за тях поемат домуващите в Дом „Радост”. Това е и смисълът от трудотерапията за хората, които живеят в тервелския дом – домуващите да имат своите занимания, за да не се чувстват изолирани и откъснати от домашната си среда.Общуването с децата също зарежда с емоции, които поддържат духа на възрастните.

Базата за трудотерапия е един от първите проекти на Община Тервел, реализиран чрез средства от стратегията за местно развитие на Местната инициативна група. Осигурената финансова помощ от 21 000 лв. от Държавен Фонд „Земеделие” послужи за ограждане и оборудване на празен общински терен с кът за отдих, чешма, помещение за техника и градински инструменти. Закупени бяха още мотофреза и мотокултиватор.

Публикувано на 29 Jul 2014