ПО ПОВОД ДЕНЯ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

Тази година честванията на светлия празник трябва да се съобразят с ангажимента за провеждане на редовните избори за Европейски парламент. По тази причина и с оглед на необходимостта да се осигури необходимия ред и спокойствие на гражданите, за да могат да участват те и в двете събития, Община Тервел и двете средни училища в Общината уговориха следните дати на тържествата:
ПГТО „Дочо Михайлов“ ще изпрати зрелостниците на випуск 2013/2014 г. на 15 май. В тържеството, планирано от ръководството на училището, се предвижда учениците от двете паралелки в специалностите "Автоматизация на непрекъснати производства" и "Механизация на селското стопанство" да проведат последния учебен час с класните си ръководители Гюлджихан Ахмедова и Румен Манов от 9,00 часа на 15 май. Директорът инж. Иван Желязков ще отправи поздрав към младежите, след което шествие от ученици, учители и родители ще се отправи към актовата зала на СОУ „Йордан Йовков“, където абитуриентите ще получат награди за положения труд в усвояваните от тях професии през четирите години на обучение от директора на училището и Община Тервел. След официалната церемония програма за завършващите ще изнесат по- малките ученици на професионалната гимназия.
СОУ „Йордан Йовков“ подготвя церемония за прощаване на зрелостниците с училището на 16 май. В 9 часа ще започне последният учебен час за абитуриентите и класната им ръководителка Пенка Стратиева. Следва програма, подготвена от единадесетокласниците, по време на която директорът Галина Вълчева ще отличи отличниците на випуска. Първенците ще получат награди и от Община Тервел.Мястото на празника отново е актовата зала на СОУ.
Традиционният абитуриентски бал ще се състои на 23 май. Всички жители и гости на града и младите хора могат да се насладят на красотата и очарованието на абитуриентите от 19 часа на градския площад.
През деня на 24 май няма да се организира празнично шествие. За съжаление до това решение се стигна, тъй като голяма част от учителите , родителите и близките на децата на учениците участват в секционните комисии, които на 24 май трябва да изпълняват задълженията, които по правило са характерни за деня предшестващ изборите, а именно: получаване на изборни книжа, зареждане и запечатване на секции в Тервел и по селата и други подобни. Транспортните средства , включени в графика за провеждане на изборите в този ден се разполагат на плочника пред Общината. Ангажиментите на полицейските служители също в деня 24 май ще следват изборния график и провеждането на масово публично събитие ще затрудни работата на служителите на реда. Хората, които са ангажирани с озвучаване и подготовка на празника също в този ден обичайно извършват последни подготвителни работи по секциите.

Публикувано на 10 Apr 2014