Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ДВЕ ЧИТАЛИЩА ОТВАРЯТ ВРАТИ В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

В 17:30 часа на Първи ноември - Деня на народните будители, читалището в гр.Тервел ще посрещне своите гости с програма, посветена на Празника. Читалището беше затворено в продължение на десет месеца, през което време залата и фоайето бяха основно ремонтирани.Изградиха се нови санитарни възли, поставени бяха нови прозорци, подменени бяха всички 400 броя театрални столове в залата , както и подовата настилка под тях.Дървената облицовка в залата бе импрегнирана с противопожарен лак, а във фоайето бе монтиран нов окачен таван.Средствата - 165 000 лв., са осигурени чрез общински проект по Програма за развитие на селските райони.

Празничната програма включва представяне на Трио "Тенорите" гр.София, които ще изпълнят за публиката в Тервел част от своя репертоар - класическа музика, песни с възрожденска тематика, руски романси, естрада. Вокалните изпълнения ще бъдат оживени от танците на децата от ДФТА"Калинка Вълчева" . Поздрав към тервелчани ще отправят още певиците от "Добруджанска огърлица", децата от вокална студия "Тервел" и дамите от Църковен хор при Храм "Св.Георги Победоносец" в гр.Тервел.

Ден преди празника в Тервел хората в с.Зърнево ще влязат за първи път в своето ново читалище. На 31 октомври в 16:00 часа ще започне празнична програма, която ще вдъхне живот на новоизградената през пролетта и лятото на 2013 година сграда. Читалището има интересна многоъгълна форма , която позволява помещенията за занимания да са разположени радиално на централно изградена зрителна зала със сцена. Строителството бе финансирано чрез същия общински проект, който позволи обновяването на тервелското читалище. Финансирането е осигурено от Програма за развитие на селските райони и е на стойност 432 000 лв. Обзавеждането на читалището е осигурено от бюджета на Община Тервел и възлиза на 19 000 лв.

За Читалището в гр.Тервел предстоят още действия. Ще се изпълняват работите, включени в проект, финансиран от Фонд "Козлодуй". Както вече бе оповестено чрез националните медии , строителствата по читалищни сгради, включени в проекта ще бъдат изпълнени след като приключи работата по учебни заведения - училища и детски градини. За тервелското читалище проектът предвижда да се направи нова хидро и топлоизолация на покрива , да се постави нова дограма на всички прозорци, на които тя все още не е подменена, както и да се направи топлоизолация на всички външни стени. Изборът на строителите е направен от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ), след като същото одобри внесения от Общината проект през март 2012 г. Времето , през което ще се изпълнява строителството се определя от финансиращия орган - Фонд "Козлодуй" към МИЕ.

Публикувано на 22 Oct 2013