ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: НА ТЕМА: АБИТУРИЕНТИ И УСПЕХИ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ТЕРВЕЛ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА


Празничният май тази година бе наситен с много емоции. Празниците следваха един след друг - хубави, пролетни, дни определени за приятни срещи, радостна суетня около трапези и почивка. И в средата на месеца - най-хубавата емоция : абитуриентите. Седемнадесет прекрасни момичета и момчета от СОУ "Йордан Йовков" и шестдесет също толкова хубави млади хора от ПГТО "Дочо Михайлов" се сбогуваха с с детството си и с досегашния си живот, който бе свързан с града, с училището, с ансамбъла, балета, школата по приложни изкуства, футбола, атлетиката... И приеха безброй поздрави , пожелания и съвети за бъдещия си живот - всички хубави, истински, от сърце.

Празничните програми по отколешната традиция на двете училища бяха подготвени от бъдещите абитуриенти , единадесетокласниците. Редуваха се песни, стихове, скечове...Отличниците и учениците, отличили се в сферата на спорта и изкуствата бяха наградени с грамоти и предметни награди от директорите на училищата и от общината. Нека се присъединим към поздравите и пожеланията и да стискаме палци на младите хора - да бъдат приети в специалностите, към които се стремят, да намерят още истински приятели, да се чувстват добре винаги, когато се въщат в родния Тервел !

Май донесе и много заслужени награди на по-малките ученици и деца от града и общината.

Отборът червенокръстки доброволци на ОУ "Д-р Петър Берон" в с.Коларци ще представя Област Добрич на националните състезания по оказване на първа медицинска помощ в столицата, които ще се проведат от 1 до 3 юни в Националния учебно-логистичен център на БЧК. Учениците спечелиха първото място на провелото се в Добрич областно състезание. На второ място се класираха СОУ Димитър Талев от Добрич, а на трето ОУ в с.Смолница, община Добричка.Нашите доброволци бяха подготвени от фелдшер Дарина Кобурова, която се грижи за децата в здравните кабинети на училището в с.Коларци и детските градини в Коларци и околните села.

Школата по приложни и изобразителни изкуства, водена от В.Янкова продължи обичайния си почин на печелене на награди от всякакъв вид национални състезания. В началото на май ни зарадва новината за няколко награди, чиито носители са децата от школата: На 25 април в Националния дворец на децата бяха наградени победителите в раздел „Изобразително, приложно и фото изкуства” от Международния детски фестивал „Млади таланти” 2013г.В раздел „Изобразително изкуство” децата от ШИПИ взеха четири награди:
- В І-ва възрастова група от 6 до 10г. за композиция беше отличена рисунката на Йовения Николаева Георгиева- 8г.;
- Във ІІ-ра възрастова група от 11 до 14г. за живописни качества, с медал и грамота беше наградена Радостина Георгиева Николова- 13г.;
- Специалната награда на Националния дворец на децата получи Айберк Север Айредин- 9г.;
- С медал и грамота за отлично представяне беше наградена и Школата по изобразително и приложно изкуство.

През месец април Димитър Здравков Иванов получи поощрителна награда от националния конкурс „Морето- един различен свят”, а Иззет Ерджан Шаиб- 12г. бе награден от националния конкурс „Рецептите на баба”.

Децата от ЦДГ „Детелина„ спечелиха награди в едно сравнително ново поприще: компютърна рисунка. На 23.04.2013 г. в Образцово Народно Читалище „Заря-1858” гр. Хасково се проведе журиране на получените 745 рисунки от 275 участници, 103 колажа от 96 участника и 73 творби от чужбина от 42 участника в Международния конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници”, организиран от Компютърна школа „Вале” при ОНЧ „ЗАРЯ-1858”

По регламент участниците в конкурса са на възраст от 5 до 27 години, разпределени в седем възрастови групи. Поради големият брой постъпили творби се наложи участниците да бъдат разделени в девет възрастови групи.
Изложба с наградените творби е открита на 8 май 2013 г.

Три деца от ЦДГ "Детелина" в гр.Тервел получиха златен , сребърен и бронзов медал в конкурса за рисунка. Златното отличие бе присъдено на петгодишната Преслава Юлиянова Христова за нейната "Цветна палитра". Със сребърен медал журито отличи Игнат Светлинов Пенчев, на шест години за рисунката му "Танцът на делфините". Шестгодишната Глория Желева Симеонова спечели бронзов медал с рисунката “ Детство мое”.

Публикувано на 20 May 2013