ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР - ТЕРВЕЛ „ ЗАПОЧНА РАБОТА В СРЕДАТА НА ФЕВРУАРИВ края на 2011 г. правителството включи болницата в Тервел в концепция за преструктуриране на болничната помощ. Така за нея бе предвидено да се превърне в медицински център и паралелно с това да общината да получи възможност да кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие” за подобряване на материалната база на новосъздадения медицински център. В резултат на новите обстоятелства, както и предвид факта, че болницата в Тервел от години работи с минимален брой пациенти , с малко лекари и влошено финансово състояние, общината предприе следните действия:

На 27.12.2011 г. бе проведено извънредно заседание на общинския съвет, на което съветниците бяха запознати с възможността за преструктуриране на болничното заведение, както и с правния аспект на начинанието. Взето бе решение за прекратяване на дейността на болницата и преструктурирането й в медицински център. За управител на медицинския център бе избран Д-р Марин Цонев, а за управител на болницата , за която текат процедури по прекратяването й – Д-р Исмет Капитанов.Извършени бяха вписвания в Търговския регистър. Подготвени бяха документите за регистриране на новото лечебно заведение „Медицински център – Тервел” в Регионалната здравна инспекция. Подготвени бяха и документите за сключване на договор за финансиране на работата на центъра със Здравната каса. Като резултат от тези действия в края на м.януари центърът бе вписан в регистъра на лечебните заведения, а от 9 февруари здравната каса финансира лечебните дейности в него.Какви услуги може да получи всеки гражданин в медицинския център ?

1. Лабораторни изследвания на кръв и урина. Изследванията могат да бъдат назначени при посещения на личния лекар или на лекар-специалист. Всеки може да си направи изследвания и по собствено желание, т.е. без да е посещавал лекар и да е получил назначение за това. В този случай пациентът ще заплати и сума от 1.00 до 4.00 лв. според вида на изследването, което желае да му бъде направено. Освен досега извършваните изследвания в лабораторията, скоро ще могат да се правят и специфични за хора със захарен диабет изследвания. За тази цел е организирана доставка на необходимия за това лабораторен апарат. В лабораторията работят две лаборантки , работното време обхваща целия работен ден на центъра, с цел осигуряване на удобство за пациентите.

2. Рентгенови графии и скопии. Организирана е доставка на фабрично нов рентгенов апарат, произведен през 2012 г. , който до месец ще замени сега ползвания стар рентген. Апаратът е произведен в Италия . Показателите му осигуряват много по-голяма ефективност на работата на лекаря, както и по-висока степен на защита на пациента.Рентгеновите изследвания също се назначават от личния лекар или лекар специалист и са безплатни за пациентите. Ако пациент желае да му бъде направено рентгеново изследване без да разполага с назначение от лекар, това може да стане всеки работен ден от 8:00 до 12: 00 часа в центъра . В този случай ( когато няма назначение от лекар) пациентът заплаща такса от 10,00 лв. Рентгенографиите се извършват от рентгенолог Д-р Исмет Капитанов.

3. Сектор вътрешни болести. Там се извършват прегледи и се назначават медицински дейности от лекар специалист със специалност „Вътрешни болести” – Д- р Марин Цонев. Услугите на този сектор могат да се ползват ако имате направление от личния си лекар или от лекар – специалист. Тогава прегледите и манипулациите са безплатни. Ако някой желае да му бъде извършен преглед и предписано лечение от лекаря в сектор „Вътрешни болести”, но не е имал време или възможност да посети личния си лекар, тогава той може да направи това, като заплати стойността на прегледа при лекаря – 10,00 лв. за първичен преглед или 5,00 лв. за вторичен преглед.Д-р Цонев приема пациенти всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа.

4. Сектор детски болести. Там се извършват прегледи и се назначават лечения на деца от 0 до 18 години. Лекар – специалист педиатър е Д-р Леман Февзиева. Децата се преглеждат с направление от личния си лекар. Лекарката приема пациенти в кабинета на детското отделение всеки делничен ден от 8:00 до 13:00 часа и всеки четвъртък от 8:00 до 17:00 часа. Важно за пациентите е да знаят, че личните лекари ( освен ако не са специалисти по детски болести) нямат ограничения да издават направления на децата за посещение на специалист по детски болести, какъвто е Д-р Февзиева. Освен това родителите трябва да знаят, че децата им подлежат на задължителни профилактични прегледи, които могат да се извършват както от личния лекар, така и от специалиста по детски болести в медицинския център. Съгласно законовите разпоредби родителят има право на избор кой да следи развитието на детето му чрез профилактичните прегледи – личният лекар или педиатъра. Броят на безплатните профилактични прегледи за една година на децата е различен и зависи от възрастта им – колкото по-малко е детето, толкова по-голям е броят на задължителните профилактични прегледи, които трябва да му бъдат правени.Извършват се и платени прегледи , в случай, че родителят не може да получи направление от личния лекар на детето. Платените прегледи са на стойност 10,00 лв. и 5,00 лв. Освен Д-р Февзиева в направлението ще работи и медицинска сестра с опит в детските болести и следенето на развитието на детето (бившата детска консултация, сега наречена Програма „ Детско здравеопазване”).

5. Сектор Акушерство и гинекология. Прегледите се правят от лекар-специалист Д-р Иванов ( досегашен завеждащ АГО отделение на болницата), в кабинета в отделението. При него работи акушерка от отделението. Акушерката има работно време от 8:00 до 17:00 часа всеки делничен ден, а лекарят преглежда три дни в седмицата – понеделник, вторник и четвъртък. Всяка бременна жена може да посещава кабинета за проследяване на бременността си в рамките на Програма ‘Майчино здравеопазване”( бивша женска консултация), по която работи центъра. В кабинета се ползва и ехограф. След констатиране на бременност, бременната жена трябва да поиска направление от личния си лекар за включване в Програма ‘Майчино здравеопазване” и да започне да следи бременността си чрез посещения на акушеро-гинекологичния кабинет. Услугата е напълно безплатна. Лекарят –гинеколог назначава изследвания и извършва наблюдение на бременната и плода.

6. Сектор физиотерапия. Прегледите се правят от лекар физиотерапевт Д-р Павлина Бахлова. Терапиите, които лекарят предписва се извършват от рехабилитатор във физиотерапевтичното отделение. Отделението работи всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа. Извършват се процедури за облекчаване на състоянието след контузии на меките тъкани, рани, навяхвания, изкълчвания, увреди на менискусите, състояния след счупвания на кости, заболявания на мускули и сухожилия , артрози на различните стави и гръбначния стълб,състояния след инсулт, невралгии, възпаление на лицев нерв,радикулити, плексити, дископатия, диабетна полиневропатия, следоперативни рани и услужнения, кожни заболявания и др. Изпълнява се и лечебна гимнастика. Много важно е пациентите да знаят, че е закупен нов апарат и до месец в отделението ще започне прилагане на лазертерапия. Процедурата е препоръчвана от лекарите специалисти и физиотерапевтите и се счита за много ефикасна за облекчаване на състоянието на пациентите. Накратко за лазертерапията от специализираните източници:

Лазер терапията има разнообразни показания, при които дава отличен резултат върху ревматологични заболявания, травматологични заболявания, ортопедични проблеми ,неврологични заболявания: невралгия, неврит, плексит, мигрена и др., проблеми от гинекологично естество. Лазер терапията е успешен основен лечебен метод в редица заболявания като остеоартрит, тендовагинит, наранявания, болки в гърба, врата, рани, венозни язви, възпаления, херпеси, косопад, алопеция, инфекциозни заболявания и редица други болести. В травматологията, Лазер терапията спомага за заздравяване на тъкани, спомага за изличаването на белези и изгаряния, намалява отоците, мускулните болки, синините, понижава болката и спомага за по-нататъшно бързо оздравяване на органите. Лазер терапията се справя отлично и с редица заболявания, които не се поддават на медикаментозно лечение и други конвенционални медицински процедури - възпаления, болки от различно естество, включително дава чудесни резултати при безплодие (стерилитет).

Благоприятното въздействие на лазерната терапия се проявява чрез:
- стимулиране на мускулатурата – усилване на клетъчната биосинтеза;
- ускоряване на кръвния ток;
- активиране процесите на обмяна;
- по-бързо и окончателно възстановяване.

Въпреки че употребяваме израза “нагревки” с лазер, лазертерапията не е топлинна обработка. Ефектът върху организма всъщност е фотохимичен.Лазер терапията намалява драстично скелетно-мускулните болки и възпаления и регенерира тъканта, към която е насочен лазера. Тя повлиява регенериращо, противовъзпалително и има оздравяващо действие дори на част от невроните в човешкия организъм.

В следващия брой на вестника ще Ви представим основните параметри на проекта за преустройство на болничната сграда в медицински център. С този проект общината ще кандидатства за обособяване и основен ремонт на едно от крилата на болничната сграда с цел превръщането му в съвременен медицински център. Оптимизирането на болничната сграда ще доведе до по-ефективна работа на медицинския център. Освен това освободените блокове на болницата ще дадат възможност за развиване на нова социална услуга, за която да се ползва добрата материална база на бившата болнична сграда.

Публикувано на 07 Mar 2012