Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ЧИСЛА И ФАКТИ ОТ ИЗМИНАЛАТА 2011 ГОДИНА

Снимка - Храма на първото си Рождество

Само преди дни се разделихме с 2011 година и сега е времето да се направи равносметка какво се случи през предходните дванадесет месеца. Разбира се , равносметката отново се отнася за общината като институция, която предлага на гражданите публични и административни услуги. Първите дни за новата година са времето, в което всички служби, звена, отдели и дирекции в Община Тервел отчитат показатели от дейността си през предходната година. Днес предоставяме на вниманието на нашите съграждани обобщена информация за цялата 2011 година в числа и факти.

Като цяло първото полугодие на 2011 г. за общината може да бъде определено като период на духовността. Защо твърдим това? Една от причините е фактът, че първото събитие през 2011 г. бе откриването на нова социална услуга в Община Тервел. На 10 януари 2011г. първите 4 човека се настаниха в Дома за стари хора в с. Полковник Савово. След няколко дни домуващите станаха 6, после 12 и така за няколко месеца бяха заети всички места .Днес в дома живеят 25 души от общините Тервел, Генерал Тошево, Шумен, Добрич, Крушари, Провадия. За домуващите се грижи персонал от 11 човека – четири медицински сестри, две санитарки, кухненски работник, огняр, домакин, социален работник и директор.Още двама души – санитар и шофьор – помагат в ежедневието на дома благодарение на програми за заетост. Освещаването на новия социален дом стана на Петровден – 29 юни в присъствието на много гости, приятели на дома, жителите на с. Полковник Савово. През изтеклата година хората в дома бяха гости на всички културни прояви в Тервел и посрещнаха много свои приятели в Полк.Савово.

Второто по хронология събитие, белязало 2011г. бе завършването на строежа и освещаването на новия църковен храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ на 6 май. Вероятно този ден още дълги години ще се помни от тервелчани и техните гости, дошли да споделят нашия празник. В днешното безверно и трудно време строежът на църква с подобни мащаби, е събитие, което очевидно е достойно да бъде посетено и от Министър-председателя на България. Както се оказа, това бе и първото посещение на български министър-председател в нашето малко провинциално градче. Още един факт, който записахме в съвременната история на Тервел през изтеклата година. Използваме повода още веднъж да благодарим на всички жители на общината, на всички хора, включили се в многобройните акции за набиране на средства за изграждането и обзавеждането на храма. Всички дарения , както и имената на хората и фирмите, които са ги направили са вписани в летописната книга на храма. Последните събрани дарения бяха вложени в полагането на стенописите на олтарното пространство – събитие, което приключи в навечерието на откриването. Всяка седмица средствата набрани в кутията за дарения се описват и внасят по сметката на църковното настоятелство. Част от тях бяха дарени и за лечението на малкия Натанаил. Ежеседмично се описват и внасят и сумите, постъпили от продажба на църковни сувенири и икони. Официалното освещаване на храма бе извършено от Доростолския митрополит Амвросий в присъствието на още 12 свещеника от съседните епархии. Не след дълго, на 27 юни новият храм посрещна Чудотворната икона на Света Богородица от Агиа Напа от Кипър - изложена за поклонение пред вярващите в храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец”. Същата вечер бе отслужена вечерна служба в присъствието на Негово Високопреосвещенство Доростолския Митрополит Амвросий Първото Рождество на църквата бе споделено от участниците в коледарските групи, които тази година започнаха обиколката си на Бъдни вечер след благослова на отец Вълчо и така разнесоха този благослов по домовете на съгражданите си. През седемте месеца след отварянето на вратите на храма в него са отслужени 48 кръщавки, 3 венчавки, продадени са над 150 кг свещи, отслужени са заупокойни литургии и са извършени множество освещавания. През 2011г. бе създаден и църковен хор, който участва в големите празнични литургии, венчавките и кръщенетата.

Изминалата година ще запомним и с няколко юбилейни годишнини. През 2011г. отбелязахме 30г. от създаването на ЦДГ „Първи юни“ и 50 г. от деня, в който децата прекрачват прага на най-старата детска градина „Детелина“. С тържествени концерти бяха отбелязани и 70 годишнините на читалищата в Безмер, Жегларци и Честименско.

2011г. ще остане в миналото и с поредното преброяване на населението на България. По данни на НСИ в община Тервел живеят 16178 човека. От тях в общинския център са устроили домове 6062, а в селата – 10116 души. Населението на възраст 5-19 години ( тоест учащи в подготвителни групи и класове в училищата) наброява 2792. От тях 978 живеят в общинския център, а 1814 – в селата на общината. 3765 души са с начално образование, 5665 са с основно, а 538 никога не са посещавали училище.

По данни на служба ГРАО новородените в община Тервел са 34, а 155 са общо съставените актове за раждане (в това число и пресъставените актове на децата, родени в чужбина). Други 32 деца са родени в Добрич и други градове, но живеят с родителите си в Община Тервел.Граждански брак тук са сключили 68 семейства, 208 са издадените актове за смърт. В общината са се регистрирали нови 552 души.

Общият брой ученици, които учат в седемте общински училища и професионалната гимназия, са 1650. 673 деца посещават целодневните детски градини, а 29 са децата в постоянната детска ясла в града. От услугите на млечната кухня се възползват майките на 16 деца.

Извънкласните форми на Общински детски комплекс „Малкият принц“ се посещават от 165 деца и ученици. Мажоретките от балет „Каприз“ тази година представиха достойно Тервел и България на европейското първенство по мажоретни танци в гр. Пореч, Хърватска. Те бяха удостоени със званието „Най-бързо проспериращ състав“. Участниците в школата по приложно и изобразително изкуство заеха много призови места в национални конкурси, организирани от различни институции. Част от учениците от клуба за автентичен фолклор към ОДК бяха наградени от Фондация „Българска памет”с посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Повече от 180 са самодейците, които творят в съставите за любителско творчество при читалището в Тервел. В най-старата културна институция успешно развиват дейността си Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева”, Музикална студия „Тервел”, Танцово певческа група за изворен фолклор, Школа за народно пеене, Ателие по приложни изкуства, Клуб на пенсионера - фолклорна група, Клуб по народни танци за възрастни, Мъжка коледарска група. Читалището също ще изпрати една успешна година. Танцово-певческата група и детският фолклорен ансамбъл осъществиха записи за предаването „Иде нашенската музика“ по БНТ и „От българско по-българско“ на телевизия „Скат“. Ансамбъл „Калинка Вълчева“ осъществи и международно турне и участие в Дунавски фолклорен фестивал в гр. Калоча, Унгария, където пожъна бурни аплодисменти. В началото на юни читалищната библиотека получи ново оборудване по програма „Глоб@лни библиотеки-България“, финансирана от фондацията на Бил Гейтс. Посетителите могат свободно и безплатно да ползват 13 компютърни конфигурации, цветен принтер, копир, мултифункционално устройство. Библиотеката вече разполага и с лаптоп, мултимедийно устройство и екран, подходящи за провеждане на обучения. С този ресурс тя бе одобрена от Агенцията по заетостта като обучителен център. Библиотеката е регистрирала през 2011 г. нови 257 читатели и 2163 посещения – с около 800 повече от предходната година. В другите 12 читалища в общината дейност развиват 36 самодейни състави. Читалищата в Тервел, Каблешково и Безмер получиха средства за закупуване на музикални уредби, а Зърнево и Кочмар – за обновяване на фондовете на библиотеките си. Успешни изяви имаха и певческите групи към клубовете на пенсионера в Тервел.

Културният календар на Община Тервел през 2011г. обхвана традиционните прояви – Празници на културата, Конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева“, концерти, Празник на фолклора, конкурси, авторски срещи, детски общински празници, празници на селищата. За първа година Денят на град Тервел се проведе на 6 май с богата празнична целодневна програма. За осма поредна година имахме и ваканционна програма „Наше лято”.Успешни мачове изиграха футболистите от всички отбори на ФК „Септември” Тервел.

И отново към публичните услуги – за инфраструктурата и бизнеса.
През 2011 г. в Общината бяха издадени 47 разрешения за строеж на частни обекти. Изработени са 391 скици на частни имоти в селата и землищата им и 201 скици за имоти в Тервел и околностите му. Общината изпълни три инфраструктурни проекта по Програма за развитие на селските райони на стойност 4 100 000 лв. и получи одобрение на още два инфраструктурни проекта на обща стойност 23 000 000 лв.През 2011 г. от управляващите органи на три различни оперативни програми бяха одобрени разходите по отчетите на три общински проекта. 143 души започнаха работа в звената към общината по програми , различни от програма „От социални помощи към заетост”. За тази си работа община Тервел получи награда „Работодател на годината” от министъра на труда и социалната политика. Други 200 души работиха по мерки за заетост и други програми, финансирани от Агенцията по заетостта.През 2011 г. Общината реализира проекти за социални услуги и заетост по две схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – „Развитие” и „Подкрепа за достоен живот”.

През 2011 г. общината е била страна по 234 договора – за строителство, услуги, доставки, отдаване под наем на общинско имущество – земи, жилища, търговски обекти.

И малко числа за местната политика. През 2011 г. се проведоха избори за кмет на община, кметове на кметства, общински съветници и президентски избори – т.е. кметски и президентски избори в един ден. В община Тервел и за двата вида избор се проведе балотаж.За общински съветници бяха отчетени 8693 бюлетини. Те определиха следния състав на общинския съвет – 10 съветника от БСП, 3 съветника от ГЕРБ, 7 съветника от ДПС и 1 съветник от ЕНП. За кмет на община бяха пуснати 9 110 валидни бюлетини ( на втори тур). 67,34 % от гласоподавателите се довериха на настоящия кмет, а гласът на 32, 66 % от хората бе в подкрепа на кандидата Исмет Абил. В периода 4.11.2011 до 31.12.2011 г. общинската администрация организира провеждането на две редовни заседания на общинския съвет.

Публикувано на 16 Jan 2012