Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 ДЕКЕМВРИ – МЕСЕЦ НА ПРАЗНИЦИ И НОВИ НАДЕЖДИ

Снимка - Благослов за коледарите
Снимка - Рождество Христово през погледа на учениците и децата

Коледните и новогодишните празници са едни от най-любимите и най-очакваните от най-малкия до най-големия жител на света. Надеждата, че Коледа и Нова година ще ни донесат промяна към по-добър живот, към нови успехи, се отразява в искриците в очите на всеки от нас.

От първия ден на месеца до последния ден от старата година, декември бе съпътстван от различни прояви, за да може празничното настроение и атмосфера да бъдат още по-пълни.

Тази година в запалването на светлините на празничната украса пред сградата на общината участваха най-малките представители на всяка спортна и извънкласна дейност в Тервел – футболисти, художници, певци, танцьори, мажоретки. За веселото настроение на присъстващите се погрижи Вокалната студия при НЧ „Д. Дончев-Доктора“.

„Коледно вълшебство“ сътвориха децата от трите целодневни детски градини в града. Заедно с помощниците на Дядо Коледа Снежанка и Джуджето и с помощта на своите педагози, те обогатиха празника с много любими на добрия старец стихотворения, песнички и танци. Той от своя страна зарадва с нови играчки всяка детска градина в общината. С коледно настроение и много интересни игри и забавления премина и декемврийския „Зодиак“, подготвен от ОДК „Малкият принц“.

Изложбата „Коледа и Рождество“, инициирана от Община Тервел, показа творби на приложното и изобразителните изкуства, свързани с изобразяването на символиката, традициите и смисъла, вложен в празника „Рождество Христово“ и символите на празничната атмосфера на Коледните празници. Творбите, носещи посланието на християнската традиция бяха експонирани в новия Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Изложбата бе благословена от отец Вълчо и огласена от гласовете на част от църковния хор при храма. Творбите, отразяващи „светския аспект“ на празника бяха изложени в градата на общината. Със свои творби активно се включиха децата от ЦДГ „Детелина“ и ЦДГ „Първи юни“ в Тервел, Обединени детски градини с. Божан, ЦДГ „Мечо Пух“ с. Каблешково, ЦДГ с. Нова Камена, ЦДГ с. Безмер, ЦДГ „Слънчице“ с. Орляк, ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, СОУ „Йордан Йовков“, Школата по изобразителни и приложни изкуства, Клуб за автентичен фолклор и група „Сръчни ръце“ при ОДК „Малкият принц“ и Ателието по преложни изкуства при НЧ „Д. Дончев-Доктора“ в Тервел. Най-активните и с най-атрактивни изделия участници получиха материали, с които да изработват нови произведения, с които да ни радват. Част от изложените произведения бяха закупени от граждани.

Постъпленията са в размер на 80 лв., които ще бъдат внесени по сметката за дарения за лечение на малкия Натанаил Станимиров.

Още една изложба успяха да привлече вниманието на тервелчани. „Коледните празници в тервелско“ е името на фотоизложбата, подготвена от участниците в двете секции на Клуб за автентичен фолклор с ръководители Росица Стратиева и Стойка Жекова. Снимките, подредени в няколко теми – Традицията е жива, Сменят се..., Ще се познаете ли..., Коледа в тервелско, отново ни напомниха за традициите и новите моменти в отбелязването на зимните празници през годините.

За втора година Балет „Каприз“ представя в навечерието на Коледа своя подарък за гражданите. Един след друг, с богата феерия от танци, костюми и настроение на сцената възпитаничките на Живка Ненова представиха всички танци, с които балетът се представи в Европейския шампионат по мажоретни танци в гр. Пореч, Хърватска през лятото на 2011г., където достойно представи името на Тервел и България. В програмата бяха включени и танците, заели челни места в Републиканското мажоретно състезание „Златен помпон“. Изпълненията на Виктория Пенкова и изпълнителките от Вокална студия Тервел при НЧ „Д. Дончев-Доктора“ с ръководител Живко Колев се допълваха чудесно с шеметните танци на сцената и създадоха истинска „Коледна магия“.

Всяка година преди Коледа, децата от Фолклорен танцов ансамбъл ”Калинка Вълчева” с ръководител Нели Динкова, репетитор Елена Енчева и корепетитор Недко Гочев, народният оркестър с ръководител Светлин Марков, школата за народно пеене и женската фолклорна група с ръководител Радка Адамова към Народно читалище ”Димитър Дончев”-Тервел представят своя традиционен коледен спектакъл. Тази година началото на спектакъла започна с идването на коледарите, чийто ръководител е Живко Колев. Спектакълът блестеше от светлините на прожекторитуе, а различните картини, сменящи се на фона на сцената допълваше коледното настроение. Гражданите и гостите на Тервел се радваха на децата и на всички участници в програмата. Сърцата им се възрадваха и се стоплиха от празничната атмосфера, от радостта и пожеланията за празниците. Това беше пожланието на всички участници към гражданите и гостите, към техните семейства, близки и любими за здраве , чисти помисли и добри дела, успехи и плодородие.

Първото Рождество на новия църковен храм бе споделено от участниците във всички коледарски дружини от Тервел. Коледарите се събраха в църквата „Св. Вмчк Георги победоносец“, за да получат благослова на свещеник Вълчо Петров, който след това пренесоха в домовете, които обходиха и пожелаха на семействата здраве, берекет и благополучие. По този начин се върнахме в годините, когато всички коледарски групи са поемали в нощта на Бъдни вечер именно от църковния храм. Общото изпълнение на песента „Цар Кольо“ бе поздрав за жителите, дошли да споделят първия рождественски празник на храма. Коледарите не пропуснаха да посетят и домуващите в Дома за стари хора в с. Полковник Савово, които за пръв път отбелязват Коледа в нов дом с нови приятели.

Новата 2012 година дойде с тихите стъпки на пухкавите снежинки, които затрупаха с бял килим полетата, градините, дворовете, селата и града. За девета поредна година площадът пред общината става притегателен център за много хора в първите минути след полунощ. Точно в 0,30ч. Кметът на Община Тервел, заедно със своя екип - Заместник кметовете Дияна Илиева , Пламен Желязков и Секретарят Николай Грудев, поздрави присъстващите. Пожеланията на инж. Георгиев бяха за много доброта в сърцата и добри дела, за повече деца, родени в община Тервел, за това повече млади хора да дойдат да работят за своето родно място и то да стане добро място за живеене-такова, каквото те самите желаят да бъде. След наздравицата небето се озари от пищните букети на фойерверките. За да продължи празникът, Община Тервел осигури на присъстващите червено вино. Ритъмът на българските хороводни песни и добруджанските мотиви, изпълнени от Недко и Вальо бяха допълнение към доброто настроение на празнуващите.

Публикувано на 04 Jan 2012