ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА В ТЕРВЕЛ

Последния месец от годината минава под знака на чаканите от малки и големи коледни празници. Колкото и тежко да е ежедневието, както и да ни е трудно да намерим средства за всичките си нужди , очите ни търсят празничните светлини на градската коледната елха и се радват на хубавите концерти и тържества. За да има за всекиго по малко от празника извън дома, Община Тервел инициира поредица от прояви, с които да се отбележат светлите Коледни и Новогодишни празници. Защото всички ги свързваме с това, че на Коледа и Нова година отново се събира цялото семейство. Домовете ни се готвят да посрещнат най-скъпи гости от близо и далеч. Всички се надяваме през Новата година да ни се случват само хубави неща. Загърбваме грижите и тревогите и се оставяме да ни завладее празничната емоция.

Празничните прояви ще започнат на 1 декември от 17,00 часа, когато най-малките участници от всички школи за изкуства и спорт в града ще запалят светлините на Коледната елха и празничната украса, която по традиция се поставя пред сградата на общината.

На 16 декември от 10,00 часа в кафето на общината за децата от целодневните детски градини се подготвя празник „Коледно вълшебство“. По забавен и атрактивен начин малчуганите ще осъществят първата си среща с Дядо Коледа, който ще донесе големия чувал с подаръци за всяко детско заведение.

Отново на 16 декември по-големите каки и батковци могат да се забавляват по време на Коледен зодиак.

Община Тервел покани училищата, детските градини и школите за извънкласни дейности при читалищата и общинския детски комплекс да участват в изложба „Коледа и Рождество“, в която да се покажат творби на приложното и изобразителните изкуства, свързани с изобразяването на Рождеството на Младенеца или символите на празничната атмосфера на Коледните празници. Творбите, които носят посланието на християнството, закодирани в Рождество, ще бъдат изложени в новия църковен храм на 19 декември от 15,00 ч. и ще престоят там до края на коледните празници. Творбите, които изобразяват „светския“ аспект на Коледа – подаръци, бляскави украси, картички и др. ще бъдат изложени във фоайето на 2-ри етаж в сградата на общинска администрация отново на 19 декември, но от 16,00 часа. Очакваме активното участие на децата да стопли с усмивките и въображението си първото Рождество на новия храм в Тервел. За участниците, вложили най-много старание, ще бъдат осигурени предметни награди. Всички експонати могат да се закупуват от гражданите, като средствата ще бъдат дарени за лечението на Натанаил Станимиров от гр. Тервел.

Още една изложба ще зарадва любителите на традициите в Тервел. На 20 декември от 17,30 ч. във фоайето пред зрителната зала на читалището Клубът за автентичен фолклор с ръководители Росица Стратиева и Стойка Жекова ще ни представи в ретроспекция отбелязването на зимните празници в тервелско през годините.

На 20 декември от 18,00 часа в зрителната зала на читалището своята „Коледна магия“ ще ни поднесат момичетата от Балет „Каприз“ при Общински детски комплекс „Малкият принц“.

18,30 е началния час на Коледния концерт на ДФТА „Калинка Вълчева“, танцово-певческата група „Добруджанска огърлица“ и школа за народно пеене „Добруджански славейчета“ при Народно читалище „Димитър Дончев-Доктора“, който ще се проведе на 22 декември в залата на читалището.

На 24 декември от 17,30 часа в новият църковен храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ ще се състои Коледен благослов на коледарските групи, които ще обхождат домовете на тервелчани.

На 1 януари 2012 г. от 00,30 часа Кметът на Община Тервел Живко Георгиев кани всички граждани да споделят заедно началото на Новата година с чаша вино, ярки фойерверки и празнично хоро.

Публикувано на 29 Nov 2011