ДА ПОМОГНЕМ НА НАТАНАИЛ

„Да помогнем на Натанаил“ – това бе надсловът на благотворителния концерт, който се проведе на 22 ноември в град Тервел.

1503лв. бяха събрани по време на вечерта, посветена на малкия Нати, на когото предстои трети курс на лечение в Израел. Той е на 2 години и 8 месеца и страда от детска церебрална парализа. След двата курса, проведени през пролетта и лятото на тази година, Натанаил вече може сам да взема, да задържа и да прехвърля от ръка в ръка малки предмети. Заслушва се в звуци и познати тв реклами и програми, търси внимание и контакт от околните (знае елементарни команди, разбира части от речта), реагира и се обръща към светлина, сам става от легнало положение до седеж (ако има къде да се хване, сам се изправя на коленца), задържа се продължително в седнало положение, задържа се изправен на краката си (подпрян до стената или хванат за опора), с чужда помощ прави крачки на пълно стъпало, наддава на тегло и се храни добре.

За да подкрепят лечението на малкия Натанаил в Тервел пристигнаха младият поп-идол Дамян Попов и Гласовете на България Ани Сарандева от Добрич и Гергана Коева от Тервел. Без да крият вълнението си и съпричастността си към проблема на детето, тримата изпълнители успяха да взривят залата в читалището със своите хитове. В благотворителната инициатива се включиха и младите таланти от Тервел - Лина Ивайлова от Вокална студия Тервел с ръководител Живко Колев, Виктория Пенкова с вокален педагог Милена Пеева от Добрич, ДФТА „Калинка Вълчева“ с главен художествен ръководител Нели Динкова, както и Балет „Каприз“ с ръководител Живка Ненова. Изпълнителят от Тервел Пламен Пенев дари свои дискове, с продажбата на които също се включва в благотворителната кампания.

Родителите на Натанаил изказаха своята сърдечна благодарност на специалните гости, които с добрите си сърца им помагат за събирането на необходимите средства. Благодариха и на всички свои съграждани и на всички фирми и организации, които са съпричастни с проблема им и правят възможно лечението на малкия им син да продължи. Това са служителите във всички училища и целодневни детски градини на територията на общината, Демократичният съюз на жените, Общински детски комплекс „Малкият принц“, НЧ „Димитър Дончев-Доктора“, фирмите „Триада“ ООД, „Пластхим“ АД, „НЕМОТРАНС“ ООД, „ДЕКА“ ООД, „АГРОМА“, РПУ Тервел, РС ПАБ Тервел, районен съд, районна прокуратура, сдружение „Бъдещето е в нас“, църковните настоятелства и много други. Благоданости получиха и организаторите на проявата г-жа Пенка Стоянова, ПГТО „Дочо Михайлов“, СОУ „Йордан Йовков“ и Община Тервел. Общинска администрация инициира още една проява с благотворителен характер в помощ на Натанаил. От 19 декември до края на коледните празници в сградата на общината и в новия църковен храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ ще бъде експонирана изложба „Коледа и Рождество“, в която ще се включат децата и учениците от детските градини, училища и школи за извънкласни дейности в Общински детски комплекс и читалищата. Всеки, който желае да дари средства за лечението на Натанаил може да гостори в откритата банкова сметка IBAN – BG 96 BPBI 7938 1054 9981 02 , BIC: BPBIBGSF
в “ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ АД”/ Пощенска банка/. От края на миналата седмица работи и DMS номер. Всеки може да изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS NATANAIL на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и M-Tel). Цената на дарителския SMS е 1,20 лв. с ДДС.Публикувано на 29 Nov 2011