70 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“ ЧЕСТИМЕНСКО

През октомври село Честименско отбеляза 70-годишнината от създаването на своето читалище.

През 1941 г. по-будни и заможни хора от село Честименско се събират и решават да основат Народно читалище. Те му дават името на великия българин Христо Ботев – поет и революционер. За председател на читалището е избран Георги Далакмански, който провежда всички срещи в своя дом, а по-късно и в училището. Започва събирането на книги за прочит от населението и на средства за закупуването на нови книги.

В ранните години след войната активна дейност вършат учителите Марин Гешев, Димитър Балкански, Нейко Кръстев, Станка Колева и др. Те сформират театрална група, която представя „Балканджи Йово“, „Червената шапчица“ и др. Зали за изпълненията са големите класни стаи в училище или в кръчмата. Със средства, доброволно дарени от жителите на селото, са закупени два радиоапарата, които работят на акумулатор, защото по това време няма ток. Хората се събират и със затаен дъх слушат какво става в държавата и по света. В началото на 1960г. работата на читалището се активизира. Сформира се фолклорна група за изпълнение на народни песни и обичаи. Дейността си възстановяват Кукерският и коледарският състави с ръководител и участник Стоян Камбуров. Групите са участници във фестивалите на народното творчество в с. Дебрене, Ген. Тошево.

Най-продължителна дейност води групата за изворен фолклор и обичаи под ръководството на читалищните секретари Еленка Георгиева и Дияна Георгиева, които участват в съборите в Тервел, Дебрене, Суворово, Лясковец, Алеково, Върбино. Като индивидуални изпълнители отличия взимат Пенка Василева, Иванка Жекова, Стоянка Балушева, Стефан Стаматов. На сцена са представяни обичаите „Есенна седянка“, „На чешмата за вода с кобилица в ръка“. На пролетен карнавал в с. Алеково групата прави възстановка на Селска сватба. За участие в 7 Републикански фестивал на художествената самодейност участниците във всички състави получават значка „Отличник“ и „Първенец“
Специална празнична програмата бяха подготвили ДФТА „Калинка Вълчева“ с главен ръководител Нели Динкова и танцово-певческата група при читалището в Тервел с ръководител Радка Адамова. Председателят на читалището в Честименско Стоян Камбуров сподели с присъстващите богатата творческа история на съставите, работили през годините и изрази специални благодарности на хората, включвали се най-активно в читалищната самодейност - носители на песенните и обредни традиции на селото Георги балушев, Ганчо Жеков, Петър Пенев, братята Кольо, Тодор, Петър и Георги Пейчеви, Петър Димов, Коста Лазаров, Балуш Илиев, Петър Петков, Йордан Жеков, Жеко Иванов, Стефан Стаматов, Георги Николов, Илиан Тодоров, Керана Митева, Патина Костадинова, Мирка Владимирова, Иванка Василева, Иванка Петрова, Мирка Стоянова, Димка Стефанова, Стоянка Балушева, Еленка Георгиева, Анка Щерева, Занка Минчева, Янка Радева, Елена Петрова, Цанка Колева, Димитричка Стойкова, Петранка и Иванка Господинови, Диана Георгиева. На тържеството присъстваха Зам-кметът на Община Тервел Стефка Костадинова, кметът на село Честименско Айредин Реджеб, представители на читалищата от община Тервел, представители на общинска администрация, жители и гости на селото. Юбилеят на читалището се осъществи с финансовата подкрепа на община Тервел и спомоществователи.

Публикувано на 10 Nov 2011