ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ШЕСТИ КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ДОБРУДЖАНСКА ПЕСЕН „КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА“

На първи ноември 2011 година се проведе Шестият конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска песен „Калинка Вълчева“.

Тази година за първи път в надпреварата за наградите се ключиха и групи- идея, продуктувана от големия интерес на самите участници. По този начин на сцената на читалището в Тервел се изявиха над 250 индивидуални и колективни изпълнители. Емоцията по време на конкурсната част бе с особен положителен заряд, което допринесе за това да чуем изпълнения от високо ниво. А датата първи ноември, когато е и празникът на Народните будители, получи заряда и смисъла, които са вложени в идеята да се отбелязва този ден – ден на силния българския дух.

Особено тежка бе задачата на журито да отличи изпълнителите на красивата добруджанска народна песен. Народните певци бяха оценявани от народната певица и символ на конкурса Калинка Вълчева, етномузикологът доц. д-р Венцислав Димов и програмният директор на Национален ансамбъл „Филип Кутев“ тодор Тодоров.
Най-оспорвана се оказа конкуренцията между най-малките участници. Разпределени са повече награди заради хубавите гласове, прозвучали на конкурса. В първа възрастова група е награден Донко Марков на 6 години, който изпя Барем се ерген находих, една от популярните песни на Калинка Вълчева. Втори награди са връчени за седемгодишните Светлана Янкова от Дулово и Женя Ивелинова от Добрич. Трети е Александър Живков, на 9 години, от Варна. Първа награда за групата над 10 години е за Миглена Калинова от Варна. Отличия също- за Нели Георгиева от Варна, Андреана Димитрова и Гюзелджан Осман от с. Каблешково. Андреана е родом от град Тервел, бивша възпитаничка на школата по народно пеене в читалището с ръководител Радка Адамова. В групата до 25 години сред наградените са Вилияна Иванова от Провадия с първа награда и Петър Петров от Нова Камена, Айсел Хюсеин от с. Каблешково, Бригита Богданова от Дулово, Весела Нейкова от Варна. Още много деца са грабнали вниманието на журито. Признание получават и Марина Илиева на 65 години, от Варна, Вили Тодорова от Суворово, Мария Герджикова от Чернооково, Йовка Манева от Смолница, Иванка Петрова от Тервел /75 години/. За фолклорните състави са определени по 2 първи, 3 втори и 3 трети награди-за читалището в Тервел, вокална група Войновка, пенсионерски клуб "Калинка Вълчева", фолклорна формация Детелина-Варна, състави от Главан, Чернооково и Спасово, мъжка певческа група “Бабушки комити”.

Специалната награда тази година единодушно бе присъдена на Жени Вилиянова Димитрова от Тервел. Всички награди са осигурени от Община Тервел. Желаем на Жени все така да развива таланта си, да показва красивия си лиричен глас на още по-големи сцени, да получава все по-големи отличия, но да носи в сърцето си тервелската публика и Тервел.

Събитието бе съпроводено от традиционното празнично хоро, което НЧ „Димитър Дончев-Доктора“ в Тервел организира по повод Деня на народните будители.
Празникът завърши с рецитал на Калинка Вълчева и галаконцерт на наградените.

Публикувано на 10 Nov 2011