ИЗБОРИ 2011 В ОБЩИНА ТЕРВЕЛ – В ЧИСЛА И РЕЗУЛТАТИ

Избори 2011 бяха проведени в условията на нов изборен кодекс и при съчетаване на два вида избор – за президент и вицепрезидент и за местна власт .Подготовката бе продължителна и трудна, гласуването се проведе на 23 и 30 октомври. Формирани бяха 33 секции в населените места и две подвижни секции за гласуване на хора с увреждания . Във всички секции с над 400 избиратели общината постави по две тъмни стаички за гласуване с цел по-добра организация на изборния ден.


Какво показват числата?

Избори за президент и вицепрезидент :
На първия тур за президент са гласували 9837 избиратели. Прави впечатление, че невалидните бюлетини са 1086 , т.е. твърде голям брой. Кандидатите на БСП за президент са получили 3799 гласа, двойката на ГЕРБ – 1967 гласа, а Миглена Кунева – 1099 гласа. При гласуването на втори тур 6314 гласоподаватели от Община Тервел са предпочели Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, а 2662 души – Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.Недействителните бюлетини този път са двойно по-малко – 568 бр.Най-голям брой недействителни бюлетини за президент са пуснати в секцията в с.Безмер – 109 бр. на втори тур и 171 бр. на първи тур. Прави впечатление, че същите избиратели в с.Безмер на първи тур в местните избори са пуснали само 48 невалидни бюлетини, т.е. очевидно причината за големия брой невалидни бюлетини за президент в това село не е непознаването на начина на гласуване.

Избори за общински съвет: В този тип избор вотът е пропорционален и приключи на 23 октомври.Гласували са 9753 души от общо имащи право да гласуват на местни избори в Община Тервел 14 702 души.Недействителните бюлетини в този вид избор са 622. Листата за съветници на БСП е получила 3945 гласа, листата на ДПС – 3022 гласа, за съветниците на ГЕРБ са гласували 1160 души, за ЕНП – 566 души.Регистрирани са още 8 партийни листи, които са събрали общо 438 гласа, но не получават места в общинския съвет на Тервел. Разпределението на съветническите места в 21-членния местен парламент е следното: 10 съветника от БСП, 7 от ДПС, 3-ма от ГЕРБ , 1 от ЕНП.

Избори за кмет на Община: На първи тур гласуваха 9753 души, а невалидните бюлетини са 616 . Тук принципът е следният: избран кмет има тогава, когато някой от кандидатите премине границата от 50% от общия брой валидни бюлетини. Ние не успяхме да си изберем кмет на 23 октомври , тъй като кандидатът Живко Георгиев спечели 46, 38 % от подкрепата на гражданите, а Исмет Абил – 33,45 %. Останалите 20,17 % от гласовете бяха дадени за други 5 кандидата за кмет- Симеон Симеонов от ГЕРБ (1105 гласа), Венета Драганова от ЕНП (590 гласа), Светослав Петров от АТАКА (74 гласа), Михаил Михов от ВМРО (59 гласа),Стамен Трендафилов от Партия на зелените(15 гласа). Така поради разделяне на гласовете на избирателите в общината за седем кандидата за кмет се наложи провеждане на втори тур – т.нар.балотаж. На 30 октомври за кмет на община гласуваха 9484 души, т.е. с 269 души по-малко от първия тур.Недействителните бюлетини този път бяха по-малко – 364 бр. За кандидата Живко Георгиев гласуваха 6141 души (67,33 %), а за кандидата Исмет Абил – 2979 души (32,67%).


Сравнението между местните избори през 2007 и 2011 г. сочи следното:

1. Имащите право да гласуват в местни избори през 2011 г. са с 4917 души по-малко от 2007 г. , което се дължи основно на т.нар. забранителен списък за тези избори. В този списък са включени хората, които имат настоящ адрес в чужбина.

2. През 2007, както и през 2011 балотажът за кмет на община се състоя между кандидатите за кмет на ДПС и на БСП. През 2007 г. 54,41 % от гласоподавателите са подкрепили кандидата на БСП , а 47,59 % - този на ДПС. През 2011 г. съотношението е различно – 64,75 % в полза на кандидата на БСП, в сравнение с 35,25 % подкрепа за кандидата на ДПС.

Голяма част от селата в общината запазват досегашните си кметове. Новоизбрани управници имат в селата Божан (Ердинч Мехмедов от ДПС),Каблешково (Марийка Георгиева от БСП), в Нова Камена ( Петър Петров от БСП), в Орляк (Фердун Мемиш от БСП), В Полк.Савово (Рейхан Сабит от БСП), в Честименско – Мария Петрова от БСП.
И така – изборите приключиха. Голяма част от гласоподавателите в местните избори показаха, че вотът им е разумен, надпартиен и се базира на преценката им за реалностите и възможностите на кандидатите да работят пълноценно за община Тервел и хората в нея.Не ни остава нищо друго , освен да пожелаем на новоизбраните управляващи да имат силата и волята да работят за доброто и благоденствието на съгражданите си, а на хората в общината – да имат добра информираност и трезв разум, за да могат да преценяват правилно работата на местната власт. Защото правилна преценка за това как е управляван може да направи само човек, който умее да се информира и да анализира какво се случва в селото или града, където живее, на база на всичко това, което се случва в държавата като цяло.


КОНСТРУИРАН Е НОВИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Това стана на тържествено заседание, което се състоя на 4.11.2011 г. Заседанието бе открито от Зам.Областния управител Тодор Георгиев и бе водено от най-възрастния общински съветник Никола Гочев. Всички общински съветници, кметът на общината и кметовете на населени места се заклеха да работят в полза на гражданите на община Тервел . Новите общински съветници избраха председател на общинския съвет – Калоян Енчев, юрист, общински съветник от листата на БСП. За заместник-председател бе избрана г-жа Стефка Костадинова, досегашен заместник кмет на общината.Първото работно заседание на общинския съвет ще се проведе в края на ноември, когато ще се разгледат предложенията на кмета за нова структура на общинската администрация, за актуализация на бюджета на общината, както и за искане за авансово плащане от Държавен Фонд Земеделие по новия общински инфраструктурен проект. Общинските съветници ще получат и покани за участие в дискусия, която общината организира в началото на м. декември, за да бъдат събрани идеи за разнообразяване на извънкласните форми и спортните школи за деца и ученици в общината.Новите начинания ще намерят място в общинския бюджет за 2012 г.

Публикувано на 10 Nov 2011