ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ОБЩИНСКИ ВЕСТИ ПРЕЗ ПОЧИВНИЯ МЕСЕЦ АВГУСТ

Снимка 1 | Снимка 2

ОЩЕ НОВИ ТРОТОАРИ ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

В началото на август започна ремонтът на поредния обект, финансиран по Програма за развитие на селските райони. Ще бъдат демонтирани , а после изцяло подновени с нови тротоарни плочи двете тротоарни платна, които започват от музея и респективно от пощата и стигат до пресечката на главната улица „Хан Аспарух” с ул.”Климент Охридски”. Общата площ на новите тротоари е 2400 кв. м. За същия уличен участък е предвидена и подмяна на осветителите.
Приключва работата по друг участък от тротоари , чийто ремонт се финансира отново по Програма за развитие на селските райони – от пресечката на пътя за с.Божан до портала на Завод ‘Пластхим”. Те се изпълняват също от тротоарни плочи, а общата площ на обекта е 2150 кв.м. Отново в началото на август приключва работата и по друг нов тротоар, този път изграден от бетонова настилка – по ул.”Цар Калоян” – от музея до околовръстния път за Силистра.
Общината започва подмяна на уличното озеленяване по ул.”Хан Аспарух” – участък от ПГТО до сградата на Балканбанк. В началото на лятото паралелно с подготовката на основата за новите тротоари в този участък бяха изкоренени старите липови дървета. Причината за премахването им бе установено прогниване, вследствие на остаряване на корените на дърветата, което ги прави опасни. Сега общината закупува 40 броя чинари , които идната седмица ще бъдат засяти в новооформените в тротоарите градинки.УЧАСТИЕ НА ТЕРВЕЛСКИ САМОДЕЙЦИ В МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ

29 до 31 юли се проведе 13-ти Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково`2011. Китното слънчево селце и цялата Родопа планина в тези дни бяха огласени от песните и ритмите на над 120 фолклорни състави от всички краища на България и от завладяващите мелодии и танци на 6 международни групи: Колумбия, Израел, Молдова, Гърция, Румъния, Украйна.
През трите фестивални дни пред читалище "Св.св. Кирил и Методий - 1919г." се изявиха и българските, и международните групи. Заедно с всички останали, на сцената на фестивала добруджанският фолклор бе представен от фолклорните групи на читалищата от селата Жегларци, Коларци и Кочмар. Участниците се оценяваха от жури в Председателят - Иван Тодоров, Агрипина Войнова и Веселка Николова- членове на организационния комитет на ЦИОФФ-България. Всички участници получиха диплом и предметна награда.
През тези дни изпълнителите ни представиха красотата на фолклора не като музеен експонат, а като нещо живо, което съществува и днес. Ние се намирахме в един друг свят - свят на светлина и топлина, на доброта и красота, в едно друго измерение. Музика, багри, живописен пейзаж, който би могъл да нарисува само един талантлив художник и посетители безброй, привърженици на народното творчество, много емоции, срещи и запознанства, хиляди положителни преживявания. Участието на трите фолклорни групи бе финансирано от Община Тервел.ДВЕ КУЛТУРНИ ПРОЯВИ ПРЕЗ ПЪРВАТА АВГУСТОВСКА СЕДМИЦА

Спектакълът ‘Безпаметна любов” на театър „Искри и сезони” напълни залата на читалището в Тервел в началото на седмицата. Актьорското майсторство на Антон Радичев, Искра Радева и колегите им зарадваха любителите на изкуството на Мелпомена.
Фолклорен балет „Куа Уит’л” от град Салтио, Мексико изнесе концерт за жителите и гостите на Тервел в петъчната вечер . Формацията е на турне в България по покана на представителя за ЦИОФФ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) за североизточна България Росен Богданов. Мексиканците са гости на община Крушари по повод ежегодния фолклорен събор ‘Текето”. Освен в Тервел , съставът изнася концерти в гр.Добрич, Ген.Тошево и Каварна. Мексиканският ансамбъл е създаден през 1983 год. и включва двама ръководители, 8 музиканти и 20 танцьори, които вече са гастролирали в Португалия, Франция, Белгия, САЩ, но за първи път посещават България.ВЛАДИКАТА ОТСЛУЖИ ПРЕОБРАЖЕНСКА ЛИТУРГИЯ

Това стана на шести август, Преображение Господне в новия храм. Празникът е установен още в дълбоката християнска древност и припомня едно от най–великите чудеса, извършени от Иисус Христос – преобразяването му на планината Тавор. Евангелията разказват, че юдейският народ не открил в негово лице обещания месия, за когото са писали древните пророчески книги. За да покаже, че той не е земен, а небесен цар, Христос се преобразил пред трима от своите ученици. Литургията бе извършена в съслужие на Владиката и Протосингела на Доростолска Митрополия. По взаимно разбирателство с Митрополията Владиката ще служи в новия храм на Тервел три пъти в годината – на храмовия празник Гергьовден, на втория ден на Великден и на Преображение Господне. Припомняме на гражданите на Тервел, че в 9:00 часа на 15 август, християнския празник Успение Богородично, в храм „Св.Вмчк.Георги Победоносец” ще бъде отслужена литургия и ще се раздаде богородичен курбан.


ЗАПОЧНАХА АНГАЖИМЕНТИТЕ СВЪРЗАНИ С ИЗБОРИ 2011

Парламентарно представените политически партии и коалиции бяха поканени на 3 август т.г. при Кмета на общината за провеждане на консултации за изготвяне на предложение до Централната избирателна комисия (ЦИК) за състав на Общинска избирателна комисия (ОИК). В съответствие с новото изборно законодателство ОИК в нашата община ще включва 17 души – 8 от ПП ГЕРБ, 3 от Коалиция за България, 3 от ДПС, 1 от Синята Коалиция, 1 от НДСВ и 1 от ПП Атака. Представителите на партиите и коалициите представиха своите предложения за членове на ОИК, както и за разпределение на длъжностите Председател, Зам.Председател и Секретар на ОИК. Предложенията ще бъдат изпратени в ЦИК за издаване на решение за назначаване на Общинската комисия. В следващия брой на вестника ще Ви запознаем с по-важните дати, които предхождат изборния ден - 23 октомври и които представляват крайни срокове за действия на гражданите, партиите и служебните лица, ангажирани в провеждането на изборите.

Публикувано на 09 Aug 2011