НОВИНИ ОТ ХРАМА

• На 15 август 2011 година - Християнски празник ‘Успение Богородично” - в 9: 00 часа в новия църковен храм ще бъде отслужена празнична литургия . Ще бъде раздаден Богородичен курбан.Организатори на събитието са Църковното настоятелство и Общината.
• В първите дни на август ще се извърши монтиране на последната част от храмовото оборудване. Тя включва две проскинитарии (иконостас за една икона), както и резбовани орнаменти и икони за украса на амвона. Проскинитариите са високи по 3 метра и са богато украсени с резби. Ще бъдат поставени до двете колони в храма. Единият проскинитарий е с иконата на Света Богородица и ще бъде осветен по време на литургията на Успение Богородично.Предстои да бъде възложена изработка на Разпятие за олтара – ново, което да принадлежи само на новия храм.
• През юли в храма са извършени седем кръщавки. Вече има записани граждани за кръщавки и венчавки за месец август. Ежедневно църквата се посещава от десетки граждани и гости на града.
• Добричкия окръжен съд, а след него и Варненския Апелативен съд излязоха с решения, отхвърлящи жалбата на занаятчията Петко Бойчев за отнето авторство върху фасадното пано на входа на храма. И двете инстанции потвърждават правото на тервелския храм да бъде украсен с изображение на Светеца, стилизирано по начина, по който е изработено.

Публикувано на 25 Jul 2011