ЮЛСКОТО „НАШЕ ЛЯТО”

Приключва първият месец, в който Общинската ваканционна програма „Наше лято” се грижи за забавленията и свободното време на децата. Първата проява - рисунка върху асфалт на тема „Наше лято” се проведе на 06 юли. Градският парк се огласи от детския смях на малките художници. В мероприятието участие взеха над 70 деца, като 53 от тях рисуваха по темата, а останалите ги подкрепяха. Да посетят импровизираната изложба и да видят как рисуват по- големите какички и батковци бяха пристигнали и децата от ЦДГ „Първи юни”. И както всяко състезание и тук бяха наградени победителите в съответните възрастови групи.
На 14 юли децата се включиха в едно много атрактивно и интересно забавление- караоке купон. Преподавателят по музика в СОУ „Йордан Йовков” и ръководител на Вокална студия Тервел при НЧ „Димитър Дончев-Доктора” Живко Колев запозна присъстващите над 50 участника с историята на караокето като забавление, както и правилата за изпълнение. Повече от час момичетата и момчетата изпълняваха любими песни от българската и световната поп и рап музика, танцуваха, състезаваха се за активно и атрактивно пеене. Купонът завърши с масово изпълнение на една от най-красивите български песни „Моя страна, моя България”.
На 19.07.2011 г. от 9.30 ч. в читалищната библиотека се проведе поредното мероприятие от Общинска ваканционна програма „ Наше лято” 2011 г. Посрещнаха ни нашите домакини- Елена Енчева и Цанка Жечкова, които накратко разказаха за професията библиотекар. След това ролите бяха сменени и децата обслужваха клиенти, откриваха нови читателски картони, търсеха литература по азбучен ред. Но най- забавно беше на тези, които седнаха пред най- новата придобивка на Библиотеката към НЧ ” Д.Дончев- Доктора”- компютрите. На мероприятието присъстваха 45 деца, което показа, че наистина библиотеката е притегателен център за подрастващите и там те вече получават нов вид съвременни услуги.
На 20.07.2011 г. група деца от Общинска ваканционна програма „Наше лято” и балет „Каприз” към ОДК „ Малкият принц” участваха в спортното мероприятие „ Движението е здраве”, организирано от Община Тервел и Сдружение на инвалидите.
„Да играем и се движим безопасно”- така бе наречено занятието по безопасност на движението, което стана факт благодарение на партньорството между ОДК, РПУ, Общината, децата и родителите им. На мероприятието присъства инспекторът от Детска педагогическа стая Георги Чолаков, а кратка беседа за правилата за движение по пътищата изнесе полицейски инспектор Любенов. Събитието се състоя на специализираната площадка в училището в с. Безмер. В реални условия, сред пътни знаци, светофари, пешеходни пътеки и кръстовища, децата научиха за правата и задълженията на участниците в движението, за отговорността, която всички носят за безопасността на пътя. Запознаха се с устройството и функциите на полицейския радар и дрегера за проверка на алкохол. И естествено най- забавно беше когато децата проверяваха количеството алкохол в кръвта си. Особен интерес предизвикаха и импровизираните игри за затвърждаване на наученото. Децата влязоха в ролята на автомобили и пешеходци, които трябваше да се движат според правилата за движение. А дали добре се справят с поставената задача следяха деца- „регулировчици”. Целта на полицаите и педагозите бе децата да осъзнаят допусканите грешки в игрова обстановка и да ги избягват на пътя, защото това може да коства нечий живот. След емоциите от игрите любознателните участници получиха традиционна почерпка , осигурена от Община Тервел.Разбира се, имаше и весели бани в закрития басейн в ЦДГ „Здравец”.
Забавата на малчуганите продължава и през истински летния месец август.

Публикувано на 25 Jul 2011