НОВИ ПОСТИЖЕНИЯ НА МЛАДИ ТЕРВЕЛЧАНИ

*В края на февруари бяха изнесени резултатите от Националния конкурс „Моите детски мечти, организиран от Министерството на образованието, младежта и науката и Националния дворец на децата. Целта на конкурса бе стимулирането на детското творчество и въображение и да даде възможност на участниците да споделят своята мечта в избраната от тях област – литературно творчество, изобразително и приложно изкуство, музика.
В два от компонентите – литература и изобразително и приложно изкуство се включиха и участниците от Клуб за автентичен фолклор, секция „Приятели на Клио“ при ОДК „Малкият принц“ с ръководител Стойка Жекова. Въпреки силната конкуренция сред над 180 участника от цялата страна, Нина Живкова от гр. Тервел е отличена с първа поощрителна награда за приказката „Мечтата на Лили“.
Тази награда не е първата за младата авторка. В края на декември, миналата година, приказката „Коледно вълшебство“ на седмокласничката бе класирана на първо място в националния конкурс „От Коледа до Васильовден“.
*На 26 февруари в гр. Шумен се проведе Държавното първенство по крос-кънтри. Втора шампионска титла за 2011 година за момчетата под 16 години на 3000 метра спечели състезателят на Клуба по лека атлетика в град Тервел Нягол Тодоров.
*В края на февруари в гр. Велико Търново се проведе Единадесета национална среща на Националната секция на ЦИОФФ. На срещата присъстваха хореографи и художествени ръководители на фолклорни ансамбли, както и главния художествен ръководител на ДФТА „Калинка Вълчева” Нели Динкова. На срещата бяха наградени ансамблите, удостоени със званието „Представителен ансамбъл на ЦИОФФ® за 2011-2014г.” след проведения Трети Национален Преглед на Фолклорните Ансамбли 2009-2010г.
За трети път ДФТА „Калинка Вълчева” при НЧ „Димитър Дончев” стана Представителен ансамбъл за България в категория детски ансамбли.
Прегледът се проведе в няколко града в България, като на Първия етап през 2009 година компетентно жури направи селекция и допусна до втори етап най-добрите. Вторият етап се проведе през 2010г. Резултатите от него бяха изнесени в края на 2010г.
През тази година съставът се готви за няколко конкурса през месец май и юни и реализирането на няколко пътувания в България и чужбина.

Публикувано на 08 Mar 2011