УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „КОЛЕДА И СУРВА – ТРАДИЦИЯТА СРЕЩА БЪДЕЩЕТО”

През месец ноември община Тервел обяви конкурс за ученическо и детско творчество „Коледа и Сурва-традицията среща бъдещето”. Конкурсът е продължение на традицията да се провокира творчеството на подрастващите от цялата община, свързано с конкретни празници. В регламента бяха включени два компонента – представяне на традициите със средствата на съвременните аудио-визуални и мултимедийни средства и изобразително и приложно изкуство – изработка на реквизити от зимната празнична обредност.
Коледно-новогодишните празници, наред с Великден и Гергьовден, са едни от най-тачените в нашата община. Ето защо този път задачата на учениците бе малко по-различна – да се запознаят с традициите, реквизитите и обредите при отбелязването на най-големите празцници от зимния обреден цикъл от Игнажден до Богоявление. В процеса на подготовката си участниците в конкурса трябваше да се срещнат с носителите на живата памет за тях в миналото, техни последователи и продължители на традициите, да съберат разкази, снимки и други материали за празниците. Тази задача постави учениците в ролята на изследователи и провокира интересът им към богатото наследство на българите по един нетрадиционен начин. Резултатите от проучванията бяха показани в презентации на 17 декември в коледния празник в залата на читалището. В първия компонент на конкурса се включиха ученици от седми клас на училището в Коларци, участници в Клуб „Съхрани българското” и Клуб за автентичен фолклор при ОДК „Малкият принц” гр. Тервел с ръководители Георги Желев, Росица Стратиева и Стойка Жекова, СИП „Музика” при СОУ „Йордан Йовков” с ръководител Живко Колев.
Вторият компонент на общинския конкурс отново развихри фантазията и въображението на децата и учителките от училищата и детските градини в Тервел, Божан, Коларци, Жегларци, Балик, Поп Груево, Каблешково, Коларци, както и на участниците в клубовете в ОДК „Малкият принц”, Ателие по приложни изкуства при НЧ „Димитър Дончев-Доктора”, ІV „б” клас от СОУ „Йордан Йовков”. Освен автентични коледарски венци, сурвакарски торби, коледарски геги, обредни краваи, участниците бяха изработили атрактивни кукли и макети, свързани с темата на конкурса, както и уникални сурвакници, украсени с цветни и вълнени конци, нанизи от пуканки, сушени плодове, чушки, кравайчета. Всички експонати бяха подредени в изложба-базар на коледния празник на 17 декември, средствата от която ще бъдат внесени във фонда за доизграждане на църкавата „Свети Георги”. В празника се включиха коледарските групи от трите целодневни градини в Тервел, както и коледарите от Каблешково, Коларци и най-ревностните пазители на традициите от Кочмар. Всички участници получиха грамота за участие, както и предметни награди, осигурени от Община Тервел. А всички коледари получиха пара и дарове, за да е пълна и успешна следващата година.
Общинският конкурс бе посрещнат с голям интерес и от националните медии. В специална емисия на програма „Христо Ботев” на Българското национално радия бе излъчено интервю с коледарчетата на ЦДГ „Детелина” град Тервел и участниците в Клуба за автентичен фолклор с ръководител Стойка Жекова. Интервю и материал за конкурса бе излъчен и в програмата за българи, живеещи в чужбина на националното радио.

Публикувано на 10 Jan 2011