ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: ПРАЗНИКЪТ НА НОВАТА ГОДИНА - ОТ ДЕЦАТА НА ОБЩИНАТА ЗА ВСИЧКИ ТЕРВЕЛЧАНИ

Краят на месец декември винаги е наситен с празнични програми и концерти. За пръв път обаче, от петнадесет години насам, зрителната зала на читалището посрещна зрителите отоплена и уютна, допълваща празничното настроение и атмосферата, които създават изпълнителите на сцената.
Коледният спектакъл на Народно читалище „Димитър Дончев-Доктора” отново направи тясна залата , не успяла да събере всички, които желаеха да се насладят на таланта и майсторството на изпълненията на ДФТА „Калинка Вълчева” с главен художествен ръководител Нели Денева, детската и танцово-певческата група, ръководени от Радка Адамова и Вокална студия Тервел с ръководител Живко Колев. Едночасовата програма, със строго тематичен сценарий, представи на зрителите цикълът на зимните празници от замесването на обредните хлябове, подготовката на празничната украса на коледарите и заучаването на коледните песни, шествието на коледарските групи, носещи благослов за здраве, благополучие и берекет и накрая общото веселие на всички – от най-малките до най-големите и надеждата им за добри и богати дни през следващата година. На сцената се видяха изпълнители от 5 до 65 години, обединени от общата идея – да творят и създават красота на сцената.
Предколедната фиеста на Балет „Каприз” при ОДК „Малкият принц” бе първа в празничния афиш на тервелчани. Възпитаничките на Живка Ненова, както винаги поднесоха на публиката една богата програма, изпълнена с много емоция и създадоха коледно настроение у зрителите. Подготовката на този концерт не е случайна. Момичетата и тяхната ръководителка изпращат една много успешна година. След реализацията на проект „Различни под едно небе” на Община Тервел по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и след неуморния труд на деца и ръководител бе обогатен репертоара на балета - с нова хореография, костюми и аксесоари, с разучаването и поставянето на танците: „Обичам джаз”, „ Мечтата на порцелановите кукли” и създаването на състав за парадни мажоретки. Последва успешно представяне с няколко награди във Втори национален фестивал на мажоретните състави „Мадарски конник” в Шумен. А на Осмия международен конкурс „Златен помпон” в Албена нашите мажоретки успяха да оберат почти всички награди. Най-голямото отличие обаче бе Призът „Златен помпон” за цялостно представяне, както и наградата за хореография на ръководилеката на формацията Живка Ненова. Съставът е номиниран и за участие в Европейското първенство на IMA /Международна мажоретна асоциация/, което ще се проведе през лятото на 2011 година в град Пореч, Хърватска.
Да си пожелаем една поне толкова успешна нова 2011 година – да бъде одобрен следващия общински проект за нови костюми и ритми на детските школи , да имат сила и нови идеи ръководителите и участниците в танцовите формации! Да пътуват в страната и чужбина, за да радват с майсторските си изпълнения малки и големи почитатели на танцовите изкуства!

Публикувано на 10 Jan 2011