КОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ В СЕЛО БЕЗМЕР

Малчуганите от ЦДГ „Детски свят” с директор Маргарита Гичева продължиха традицията на срещите на директори на ЦДГ и учители от методическите обединения в община Тервел. На 16 декември всички от детската градина посрещнаха гостите, а децата демонстрираха какво са научили за Бъдни вечер и Коледа в специално подготвеното тържество под надслов „Българските обичаи – извор на мъдрост, родолюбие и красота”. Децата посрещнаха тихата и свята нощ на Бъдни вечер, както гласи обичаят. На трапезата бяха сложени 7 постни ястия (почти от всичко, което ражда земята). На централно място бе хлябът, до него в пахарчета - жито, зрял боб, постни сарми, орехи, ябълки и мед. А на масата бе поставен дрян, за да е добра годината.
Драматизацията на познатата на мнозина народна приказка „Неволята”, поставена съвместно от учителката Стоянка Вуцова и децата допълни празника. С коледните празници, обичаи и обреди в село Безмер е свързан богат и разнообразен фолклор: песни, наричания, пословици, които децата бяха научили от читалищния секретар Стойка Колева. В сплотеното семейство от четирима синове и три дъщери децата пяха коледни песни, а стопанката – най-възрастният член на семейството, разчупи питата с късмети. Децата опитаха от вкусните традиционни ястия, в камината пукаха топлите дърва, а вън тихо, тихо наваля снежец.
По традиция сред полунощ на Коледа дойдоха и коледарите, които със своите песни прогониха свръхестествените същества – вампири, таласъми, караконджули и др. Стопанката посрещна коледарите, които пяха песни по пътя, пред къщата и на дома, като пожеланията бяха за домакинята, момата и ергена.
Гост на тържеството бе Стефка Костадинова – Зам. кмет, която от името на Кмета на Общината – инж. Живко Георгиев поздрави подрастващите и техните учителки. От името на Общински съвет град Тервел госпожа Невяна Пенчева поздрави децата и педагозите. И както всеки знае, на празник се ходи с подаръци, а те бяха в изобилие – много играчки.

Публикувано на 10 Jan 2011