ФОЛКЛОРНИ ИЗЯВИ НА ТЕРВЕЛЧАНИ

На 29.05 в гр. Добрич се проведе вторият етап на Третия национален преглед на фолклорните ансамбли на Националната секция на ЦИОФФ България. Прегледи се проведоха и в още няколко града на България- Враца, Разград, Велико Търново, Карлово, Сандански.

В прегледа в Добрич участваха ПФТС "Добруджа", Фолклорен ансамбъл "Бизоне" гр. Каварна , ДТА "Добротица" от Добрич, ТГАФ от село Смолница, ФА "Въжички" /Стралджа/, ТС "Българка" /Шабла/, ансамбъл "Слънце" /Суворово/, Танцов ансамбъл за изворен фолклор "Житен клас" /с. Житница/, АНПТ "Одесос" /Варна/, ДФТА "Калинка Вълчева" /Тервел/, Ансамбъл "Радост" /Бургас/ и Подготвителна група към ДФТА „Калинка Вълчева” гр. Тервел.

Нашият ансамбъл пътува с 90 деца от 3 танцови групи и 20 майки, лели и баби, дори и няколко татковци, които помогнаха за организацията преди излизане на сцена. От екипа на ансамбъла благодарим на тези родители, които винаги показват, че трудът, който полагат техните деца, е подкрепен изцяло и от тях.

Подготвителната група към ДФТА „Калинка Вълчева” гр. Тервел. се състезава в категория деца заедно с най- малките представители от ансамбъла - 20 деца на възраст от 6 до 8 години. Те изпълниха най новите си танци „Гатанки” и „Български ритми” - и двата по хореография на Стефан Желязков и танц „Закачка” с хореография на Нели Динкова. Средношколския състав се яви в категория възрастни отново с два нови танца „Шопски ритми” и „Гергьовденска магия” по хореография на Стефан Желязков. В блок програмата на състава участва и един много голям самодеец, член на Читалищното настоятелство и много добър изпълнител на добруджански фолклор - Христо Кавръков. Изпълнението му беше подкрепено с много силни аплодисменти както от публиката, така и от журито, което бе в състав: Иван Тодоров-хореограф, Агрипина Войнова- хореограф, Румян Занев- хореограф.

Според ръководителя на ансамбъла Нели Динкова, и трите състава са се представили достойно и заслужават титлата Представителен ансамбъл за България. Резултатите от прегледа ще бъдат изнесени до края на месец септември.

Сега Ансамбъл „Калинка Вълчева” започва усилена подготовка за 10- годишния юбилеен концерт, който ще се състои на 30 юни. На сцената ще танцуват 130 деца, младежи, някои вече и студенти, разбира се и първите участници в създаването на ансамбъла. Ръководството на ансамбъла обмисля още един концерт за граждани на 25 юни.

Публикувано на 03 Jun 2010