9 МАЙ – НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН, НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО

На 9 май се навършват 65 години от края на най-кървавата, най-страшната война в историята на човечеството. Но колкото и десетилетия да изминат, не бива да се забравят превърнатите в пепелища градове и села, разрушената икономика, унищожените безценни паметници на културата, разбитият живот на милиони хора в света и най-голямата и непоправима загуба – 57 милиона човешки жертви от 61 страни, от тях 26 450 000 съветски граждани. Нищо не е в състояние да принизи подвига на народа, заплатил скъпо тази победа.
От онзи слънчев 9 май 1945 година изминаха 65 години, израснаха нови поколения. За тях Втората световна война е далечна история. Но съвестта и дългът пред загиналите и преживелите войната не бива да ни позволяват да забравим тези героични и трагични страници от човешката история.
Затова на 9 май 2010г. граждани от Тервел и ученици от СОУ „Йордан Йовков” почетоха паметта на загиналите във войната. Те поднесоха венци пред паметната плоча на загиналите във войната жители на общината, а след това се отправиха към с. Гуслар. Там пред паметника на съветския войник Григорий Мефодиевич Дячков кратко тържество поднесоха учениците. То започна с марш на знаменосците Емилиян, Симона, Ясемин, Ивайло, Мюджян и Стелияна от Х клас, които носеха българското и украинското знаме, прозвучаха националният химн и химнът на Европейския съюз. Заместник кметът на Община Тервел г-жа Стефка Костадинова и Димитър Цонев поднесоха венец от името на общината, присъстващите граждани поднесоха цветя. Всички присъстващи склониха глава за минута мълчание в памет на всички загинали в борбата срещу фашизма.
Учениците от ²Х клас Дъмян, Борис, Велислав, Христо, Теменуга, Виктория, Денислава, Ивелина и Злателина изпълниха композиция от стихове, посветени на войната, от български и руски поети, а момичетата от Х² клас Цветомира, Хюлия и Ваня изпълниха една от най-известните и любими песни от военните години – „Катюша”. Прозвуча и песента „День Победы”.
9 май не може и не трябва да принадлежи на миналото заради милионите загинали.
Нека бъде вечна паметта им!
Нека бъдат вечни благодарността, уважението и преклонението към живите, воювали за мира, свободата и човешкото достойнство!
Нека всички ние, които не познаваме войната, да знаем и помним цената, заплатена за живота, за да не се повтори никога вече!

Публикувано на 15 May 2010