…..За пълни кошари,за плодни дървета, днес е Гергьовден!

Гергьовден е празник ,свързан със събуждането на природата,с омайващия аромат на треви и билки,които младите булки берат рано сутрин още преди да ги е огряло слънцето.От тях свиват гергьовски венчета,с които закичват портите,с венец украсяват главата на първото агне,родено през годината.
“Свети Георги коня яха,
на овчари с ръка маха”,
С тези думи започна гергьовският празник в ЦДГ ¹ 1”ДЕТЕЛИНА”,гр.Тервел.Децата от подготвителната група,облечени в народни носии,с венци от цветя на главите,закичиха портичката на ДГ с китка цвете,за да е пълна детската градина със здрави и весели деца.Медицинската сестра, леля Данче ги претегли,за да бъдат през цялата година силни и смели.
Със цветя и билки ,децата украсиха и люлките в двора ,където малчуганите от всички групи се полюляха под звуците на песента “Люлка се люля,девойко”.
Едно дете разказа легендата за свети Георги ,който спасил царската дъщеря от лошия змей и така цялото село се отървало от чудовището,изяждащо по една девойка на година.
Дворът на детската градина се огласи от народни песни,посветени на празника,след което децата ,хванати в четири кръга изиграха хорцата “Мъри момиченце” и “Посадила баба”.
Веселото настроение се предаде и на живущите в близката жилищна,кооперация ,които излязоха да видят детския празник и горещо аплодираха малките дечица.
Празничният ден завърши с палитра от игри,разкриващи колко истина има в поверието,че свети Георги влива живителни сили на цялата природа,на всичко живо,на целия свят!

Публикувано на 15 May 2010